fbpx
Moestuin

Wachten op de grote oogst!

Ijsheiligen is al even voorbij en alle plantjes kunnen dus buiten staan in potten of in de volle grond. Ik ben in de tussentijd flink ziek geweest, maar ik heb gelukkig hulp gehad van anderen, want dit moment van het seizoen bepaalt toch wel hoeveel oogst je hebt in juli, aug en sept. Ik heb zoveel voorwerk gedaan, dat mocht natuurlijk niet verloren gaan. Mijn dank gaat uit naar Ellen, mijn ouders en mijn allerliefste man.

Inmiddels staan de tomaten, pepers, paprika’s, aubergines en komkommers in de kas. De venkels uit de kas heb ik verplaatst naar buiten, we hebben volop van de spinazie gegeten en de eerste vroege aardappeltjes zijn geoogst. Ook de sla ligt standaard met bakken vol in de koelkast. Het wordt verwerkt in salades of op de boterham of wordt meegegeven aan ouders. 

Tomaat
Ik heb dit jaar 3 soorten tomaten. Ik wilde er 4, maar die 4e kwam niet op uit de zaadjes. 
Ik heb een romatomaat, een vleestomaat en een cherrytomaat. En die cherrytomaat zou echt overheerlijk moeten zijn, dus ik ben razend benieuwd. 
Ik heb 9 tomatenplanten in de kas en 3 buiten. De zomers zijn afgelopen jaren zo warm en droog dat ik het dit jaar ook buiten wil proberen. Belangrijk dat je de uitlopers in de oksels van de plant eruit haalt, dat noemen ze dieven (zie foto’s). Deze takjes halen energie weg uit de plant die het beter kan investeren in de vrucht en deze takken zorgen ervoor dat de plant te vol wordt. Je wilt liever een lange slanke plant waar de wind goed doorheen kan waaien om schimmels te voorkomen. Geef tomaten altijd water bij de grond en niet over het blad om diezelfde schimmels te voorkomen en bouw het water geven af. Wanneer je het water geven afbouwt moet de plant dieper wortelen op zoek naar water en dat maakt de plant sterker. Jij kan dan in juli of aug lekker op vakantie zonder dat de buurvrouw om de zoveel dagen langs hoeft te komen om water te geven. Verbouw je tomaten in de kas, tik ze dan elke dag 2x aan zodat de bloempjes bestuiven. Er komen te weinig beestjes in de kas en tomaten zijn zelfbestuivers dus op die manier worden je bloempjes goed bestoven. 
Ik heb tomaten jaren in potten gekweekt met ook mooie oogsten dus dat kan zeker! Vergeet dan niet om regelmatig water te geven, want potten drogen snel uit. 

Aubergine 
Aubergine is een veeleisende plant. Het wil graag veel voeding, vocht en warmte. Toch kan je dit heel goed verbouwen in een pot. Beter in een pot zelfs dan in de grond, maar vergeet niet te voeden en te bewateren. Ik heb er 3 in de kas in de volle grond staan en ik heb er 2 in een pot gezet. Ik wil toch het verschil eens ervaren. 

Komkommer
Ik heb 6 komkommers in de kas en die gingen vorig jaar geweldig. Let wel als je komkommers wilt verbouwen moet je goed kijken naar het soort. Je hebt komkommers voor de kasteelt en voor de buitenteelt. Bij de buitenteelt heb je vaak een kleinere komkommersoort en soms hebben ze stekeltjes, heel grappig. Ook komkommers zijn gevoelig voor ziekten als meeldauw
(dan slaan de bladeren wit uit door teveel vocht), maar als je water geeft aan de grond en oudere bladeren regelmatig wegknipt moet het goed komen. 

Courgette 
Ik wil het ook eens hebben over de courgette. Ben je een beginneling in de moestuin of heel ervaren, de courgette is een geliefde groente in de tuin. Het is een makkelijk te verbouwen groente met veel oogst. 1 plant kan wel 20 courgettes in een seizoen geven en je hebt ze in diverse kleuren en formaten. Je kunt vrienden, familie en buren vaak blij maken met courgette, omdat je het niet bij kunt houden om ze allemaal op te eten.  
Ik heb 1 gele en 1 groene plant staan, met “normale” courgettes, dus geen ronde bollen ofzo. De groene deed het vorig jaar beter dan de gele, maar ik wil ook wat kleur op mijn bord dus daarom ook de gele. Je kan deze nog zaaien en dan heb je tot de herfst nog oogst.

Ik zaai nog extra planten, zodat ik wanneer mijn planten alles gegeven hebben, ook ik nog tot de herfst courgette kan oogsten. Wil je dus een keer iets proberen, probeer courgette en in een grote pot of speciekuip kan het ook prima! Heb ik jaren gedaan.

Bonen
In een van de vorige blogs heb ik jullie mijn tipi van wilgentakken laten zien. Daar groeien de tuinbonen en kapucijners goed tegenaan. De bloempjes zijn ook prachtig! Mijn sugarsnaps willen niet echt dit jaar, dus heb ik er nog sperzieboontjes bijgezaaid, want die lukken altijd. 

Tuinbonen en kapucijners verbouw ik dit jaar voor het eerst. Ik wilde een keer wat anders op mijn bord. Vooralsnog gaat het goed, maar ik moet ze dagelijks controleren op zwarte bonenluis. Wanneer die eenmaal op je planten zitten dan is het over. Dus zie je die zitten, knip dan heel die tak weg om te voorkomen dat het overspringt. Mocht je een compostbak hebben, dan raad ik je aan die tak daar niet bij te gooien maar echt in de container af te voeren uit de tuin. 
Lieveheersbeestjes en nog liever de larven van de lieveheersbeestjes worden hier in de tuin met oooeee’s en aaa’s verwelkomt. De larven eten tot wel 120 luizen per dag. Wanneer ik ze ergens tegenkom verplaatst ik ze dus naar de planten waar mogelijk luizen op kunnen zitten. 

Wil je nog boontjes zaaien, dan kan dat! Sperziebonen of snijbonen gaat nog prima, let er wel op dat ze heel hoog klimmen, dus zorg voor een rekje.

Fruit
Ik heb ongeveer 28 aardbeienplantjes in de tuin. Sommige staan in de moestuin, anderen in de bloemenborder of onder de bramen en frambozen. Ik heb zelfs drie hangpotjes in een boom hangen. Je hebt twee soorten aardbeienplantjes. Plantjes die heel kort heel veel aardbeien geven en planten die verspreid over de zomer aardbeien blijven geven, maar wel een paar per keer. Ik heb een mix staan. Ik ben benieuwd hoe het gaat uitpakken! De planten zijn nog volop verkrijgbaar bij tuincentra, dus sla je slag als je nog wilt. Dit jaar zal de opbrengst nog iets kleiner zijn, maar volgend jaar kun je er volop van genieten. Het zijn vaste plantjes dus je kan ze lekker laten staan. Kan ook in bakken of potten voor in de kleinere tuin. 

De appelbomen hangen vol met kleine appeltjes. Ik moet de kleinste eruit gaan knippen, zodat de bomen energie genoeg hebben om de overige appels goed groot te laten worden. De perenboom heeft last gehad van een voorjaarsstorm op het moment dat hij in bloei stond dus veel bloempjes hebben het toen niet gered. Minder peren dus dit jaar. De nectarineboom heeft hetzelfde als de peer doorstaan, dus ook weinig nectarines dit jaar. De rode besjes lijken het zwaar te hebben, of de vogeltjes zijn mij telkens voor. Ook hebben ze te lijden gehad onder het zetten van de schutting. De schutting aan die kant staat eindelijk!

De vijgen, bramen en frambozen gaan wel als een malle. Dat wordt vijgenjam dit jaar en salades met vijgen, maar ook veel weggeven. De bramen en frambozen gaan altijd op. In de yoghurt, gewoon zo hop in de mond vanaf de plant of ik maak er ijs van. Soms simpel met wat melk/yoghurt in een vormpje of met de ijsmachine voor een echte bak roomijs. 

De frambozen gaan al jaren heel goed in onze tuin en woekert enorm. Ik heb dit jaar stekjes uit de grond gehaald en in potten gezet. Mogelijk zet ik de stekken in de groenstrook voor het huis. Kan iedereen meegenieten van heerlijke gele frambozen. 

Wat kan je nu nog zaaien?
Nou je kan nog heel veel zaaien. In de volgende tuinblog zal ik daar nog meer op ingaan, want we moeten niet vergeten dat we in het najaar ook groenten willen oogsten. Met een beetje mazzel eten we met kerst nog uit de tuin. 

Wil je op de korte termijn nog iets op je bord, zaai dan:
Radijs
Sla divers
Spinazie
Sperziebonen of snijbonen
Courgette
Komkommer ( let op de soort)
Bleekselderij
Tuinkers

Op de planning voor het najaar staan bij mij o.a.:
Spruiten
Bieten 
Pastinaak 
Venkel
Paksoi
Boerenkool
Pompoen ( staat nu al in de tuin)
Maar ook diverse slasoorten doen het goed tot ver in het najaar. 

We hopen dit jaar weer op dit soort plaatjes. Ik hoop dat jullie weer geïnspireerd zijn geraakt om de tuin in te gaan en wat te zaaien.

38 Comments

 1. I am just writing to let you understand of the magnificent experience my wife’s daughter experienced going through your webblog. She came to find many things, not to mention what it’s like to have an incredible helping spirit to get many others with no trouble fully understand chosen very confusing topics. You actually surpassed people’s desires. I appreciate you for imparting the practical, trusted, informative not to mention easy guidance on that topic to Lizeth.

 2. A lot of thanks for your own work on this site. Betty take interest in participating in investigations and it is simple to grasp why. My partner and i hear all regarding the compelling means you offer advantageous tips and hints by means of your website and therefore strongly encourage contribution from other individuals about this concern and our favorite simple princess is now becoming educated a whole lot. Take advantage of the rest of the new year. You’re the one carrying out a really good job.

 3. Thanks so much for giving everyone remarkably terrific opportunity to discover important secrets from this site. It’s usually so fantastic and full of a great time for me and my office peers to visit your website at the very least 3 times a week to study the newest things you will have. And definitely, I am actually motivated with your excellent information you give. Selected 4 ideas in this post are without a doubt the best I’ve ever had.

 4. I not to mention my guys were found to be following the best information found on the blog then all of the sudden got a horrible feeling I had not expressed respect to the site owner for those techniques. All the young boys came very interested to read through all of them and have in truth been taking pleasure in these things. Appreciate your truly being quite thoughtful as well as for opting for certain superb subject matter most people are really wanting to learn about. Our honest regret for not expressing appreciation to you sooner.

 5. I must get across my appreciation for your generosity for those people who really want assistance with your matter. Your special commitment to getting the message all-around turned out to be exceptionally interesting and has constantly encouraged associates just like me to attain their aims. Your new helpful useful information entails much to me and even more to my office colleagues. Best wishes; from everyone of us.

 6. Thank you so much for providing individuals with remarkably remarkable opportunity to read in detail from this site. It can be so superb and as well , full of a good time for me personally and my office peers to search your blog no less than thrice per week to read through the new stuff you have got. And definitely, I’m also actually fulfilled with all the fantastic methods you serve. Certain 4 areas on this page are undeniably the most beneficial we have ever had.

 7. I must show thanks to this writer for bailing me out of such a difficulty. Right after looking out throughout the online world and getting ideas which are not beneficial, I was thinking my entire life was gone. Living devoid of the approaches to the problems you have solved by way of your entire blog post is a critical case, and the kind that might have negatively affected my career if I had not discovered your blog post. Your mastery and kindness in dealing with all the things was useful. I don’t know what I would’ve done if I had not discovered such a subject like this. I am able to now relish my future. Thanks a lot very much for your impressive and effective help. I won’t be reluctant to endorse your blog post to anyone who will need guide on this subject matter.

 8. I definitely wanted to develop a brief note to be able to thank you for all of the pleasant ways you are writing here. My extended internet look up has now been rewarded with pleasant information to exchange with my family. I ‘d express that many of us website visitors are undoubtedly lucky to exist in a very good network with very many brilliant individuals with insightful concepts. I feel quite blessed to have encountered the site and look forward to many more fun minutes reading here. Thanks once more for everything.

 9. I am also writing to let you understand of the awesome experience my wife’s child enjoyed checking your blog. She came to understand numerous details, which include what it is like to possess a marvelous teaching heart to have men and women with no trouble know precisely some impossible subject areas. You truly surpassed her expectations. Thank you for coming up with such warm and helpful, trusted, explanatory and as well as easy thoughts on your topic to Kate.

 10. I would like to express some thanks to the writer for bailing me out of this type of scenario. After surfing throughout the the web and obtaining ideas which are not helpful, I was thinking my life was gone. Living without the approaches to the problems you’ve solved by way of your main short article is a critical case, as well as the kind that would have badly affected my career if I had not come across your blog post. Your own competence and kindness in handling the whole lot was very useful. I don’t know what I would have done if I had not come upon such a solution like this. I’m able to now relish my future. Thanks a lot so much for the reliable and sensible help. I will not think twice to recommend your site to anyone who needs to have guidelines about this situation.

 11. Thanks for all your labor on this blog. Kate enjoys participating in internet research and it is obvious why. Most of us know all about the powerful means you offer rewarding guidelines by means of this web site and therefore welcome participation from some other people on the subject while our child is without a doubt being taught a great deal. Have fun with the remaining portion of the year. You’re doing a first class job.

 12. A lot of thanks for your whole work on this website. My niece delights in getting into investigation and it’s really obvious why. Most people notice all of the lively mode you provide reliable items through the blog and even strongly encourage response from website visitors on this concern while our favorite simple princess is without a doubt studying a lot of things. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You’re performing a really great job.

 13. I would like to express some appreciation to the writer for bailing me out of such a crisis. After looking through the the net and coming across recommendations which were not productive, I figured my life was over. Living without the solutions to the issues you’ve solved through your guideline is a crucial case, as well as the kind which could have in a negative way affected my entire career if I had not come across your blog post. That skills and kindness in taking care of all the details was tremendous. I am not sure what I would’ve done if I had not come upon such a stuff like this. It’s possible to at this moment relish my future. Thanks a lot very much for the impressive and amazing guide. I won’t be reluctant to endorse the sites to any individual who should get support about this problem.

 14. I must express my affection for your kindness giving support to those individuals that absolutely need help on this content. Your very own commitment to getting the message all-around became unbelievably productive and have consistently permitted most people like me to get to their desired goals. Your new helpful help and advice entails much a person like me and especially to my fellow workers. Thanks a lot; from all of us.

 15. I definitely wanted to construct a brief comment so as to appreciate you for the great tactics you are giving out at this site. My time intensive internet lookup has finally been paid with sensible know-how to write about with my family. I ‘d declare that many of us visitors are truly blessed to be in a great place with very many awesome individuals with beneficial techniques. I feel somewhat lucky to have discovered the web site and look forward to some more amazing minutes reading here. Thank you again for a lot of things.

 16. I and also my pals happened to be taking note of the best tactics from your web page and so before long I got an awful feeling I had not expressed respect to the web site owner for those tips. Those ladies appeared to be consequently joyful to learn them and now have pretty much been taking advantage of them. I appreciate you for simply being very considerate as well as for deciding on this kind of perfect subjects most people are really desperate to learn about. My very own honest apologies for not expressing appreciation to you earlier.

 17. I must show my affection for your kind-heartedness in support of men and women who require help with the concept. Your personal commitment to passing the message all through turned out to be unbelievably practical and has continually made regular people like me to get to their dreams. Your insightful guidelines can mean a great deal to me and extremely more to my fellow workers. Thanks a lot; from everyone of us.

 18. I intended to put you this little bit of note just to give thanks again with your precious thoughts you have discussed in this article. It is quite strangely open-handed with you in giving easily all a lot of folks might have sold as an ebook to help with making some cash on their own, principally since you could possibly have tried it in the event you considered necessary. The ideas in addition worked as a fantastic way to be aware that the rest have the same keenness similar to my very own to understand way more concerning this matter. I am certain there are many more pleasant opportunities up front for individuals that find out your website.

 19. I must express appreciation to this writer for bailing me out of such a instance. Because of surfing through the online world and finding principles that were not productive, I figured my life was well over. Existing without the solutions to the problems you’ve solved by way of your good site is a serious case, as well as those that could have badly affected my entire career if I had not discovered your website. Your personal mastery and kindness in playing with almost everything was priceless. I’m not sure what I would have done if I had not encountered such a thing like this. I can at this time relish my future. Thanks for your time so much for your high quality and result oriented guide. I will not think twice to propose your web site to anyone who requires guide about this issue.

 20. I in addition to my guys have already been following the good key points from your web blog then at once came up with an awful suspicion I had not thanked the site owner for those techniques. All the young boys appeared to be so excited to read through them and have simply been taking advantage of those things. We appreciate you being indeed accommodating and then for picking certain quality subjects most people are really eager to be aware of. Our own sincere regret for not expressing appreciation to sooner.

 21. My wife and i ended up being peaceful Edward managed to deal with his investigation using the ideas he grabbed from your blog. It’s not at all simplistic to simply possibly be freely giving thoughts some other people might have been trying to sell. We grasp we now have you to give thanks to for that. Those explanations you made, the straightforward site menu, the relationships you can give support to engender – it’s got most sensational, and it’s helping our son and the family reckon that the topic is thrilling, which is rather vital. Many thanks for the whole thing!

 22. Needed to compose you the little bit of remark just to say thank you again for your spectacular things you’ve provided in this article. This has been quite surprisingly open-handed of people like you to give easily just what most people would’ve sold for an ebook to earn some cash for themselves, and in particular since you might well have done it if you decided. These principles as well acted as a great way to fully grasp many people have the identical zeal like my personal own to learn a whole lot more with respect to this issue. I’m certain there are millions of more fun moments ahead for those who check out your blog.

 23. I and my pals have already been reading through the best items from your web site while all of a sudden got a terrible suspicion I never thanked the website owner for those tips. My women appeared to be consequently glad to read through them and already have absolutely been tapping into them. Thank you for actually being so thoughtful as well as for going for varieties of good areas millions of individuals are really desperate to learn about. Our honest regret for not expressing appreciation to earlier.

 24. I am only writing to make you be aware of of the brilliant experience our princess encountered browsing yuor web blog. She came to find a lot of pieces, most notably what it’s like to possess a wonderful coaching heart to get the rest with no trouble learn a number of very confusing subject areas. You really exceeded our expected results. Thanks for churning out such necessary, trustworthy, educational as well as cool guidance on that topic to Evelyn.

 25. Needed to post you a little bit of note to finally say thank you as before for your personal pretty tips you have featured on this website. It has been certainly shockingly open-handed with people like you to offer openly just what a few people would have made available as an e-book to get some profit on their own, principally now that you might well have done it if you desired. These ideas as well acted like a easy way to understand that the rest have the same zeal like mine to know the truth significantly more around this matter. Certainly there are some more enjoyable opportunities up front for people who examine your blog post.

 26. Thank you for every one of your efforts on this blog. Kate takes pleasure in managing internet research and it’s really easy to see why. We all hear all about the compelling mode you provide helpful guidelines on this blog and even encourage participation from some other people on the situation while our own princess is in fact studying a great deal. Enjoy the rest of the new year. You’re the one doing a really good job.

 27. I want to show my thanks to this writer for bailing me out of this trouble. Right after searching throughout the world wide web and finding ideas which were not pleasant, I thought my life was gone. Existing devoid of the answers to the issues you’ve sorted out as a result of your good blog post is a critical case, as well as those that could have badly affected my career if I had not come across your blog. Your own personal natural talent and kindness in handling every part was excellent. I’m not sure what I would’ve done if I had not encountered such a solution like this. I’m able to at this moment look ahead to my future. Thanks very much for the high quality and amazing help. I will not be reluctant to propose the sites to any person who wants and needs direction on this topic.

 28. I precisely desired to thank you very much all over again. I am not sure what I would’ve used in the absence of the entire recommendations shared by you concerning my problem. It has been an absolute frightful difficulty in my view, nevertheless witnessing the very skilled technique you solved the issue forced me to weep over fulfillment. I am happy for the service and sincerely hope you comprehend what a powerful job that you’re getting into teaching others through a web site. Most probably you have never encountered any of us.

 29. I simply wanted to compose a small note to say thanks to you for those pleasant tricks you are writing on this website. My rather long internet search has at the end been rewarded with pleasant tips to talk about with my relatives. I would assert that many of us website visitors are unequivocally blessed to dwell in a remarkable website with very many lovely professionals with useful things. I feel extremely grateful to have encountered your web pages and look forward to plenty of more awesome times reading here. Thanks a lot again for everything.

 30. I actually wanted to post a quick message in order to say thanks to you for the unique strategies you are giving out on this site. My long internet search has finally been honored with reliable know-how to write about with my family and friends. I would assert that many of us site visitors actually are undeniably endowed to exist in a perfect community with so many special individuals with great strategies. I feel really lucky to have come across your entire website page and look forward to so many more cool moments reading here. Thank you again for a lot of things.

 31. I in addition to my pals were looking at the best things on the website while then I had an awful feeling I never expressed respect to the web site owner for those strategies. Most of the ladies are already absolutely thrilled to read through them and now have certainly been making the most of those things. I appreciate you for getting simply accommodating as well as for deciding on this sort of ideal areas most people are really wanting to be aware of. My very own sincere apologies for not expressing gratitude to earlier.

 32. I needed to compose you a little bit of observation in order to say thanks yet again for all the magnificent suggestions you have featured on this website. It has been so surprisingly generous of you to provide easily what numerous people could possibly have distributed as an e book to help with making some profit for themselves, primarily since you could have tried it in the event you considered necessary. The thoughts additionally served like a fantastic way to fully grasp that other people online have similar fervor similar to my very own to understand great deal more around this matter. I am sure there are numerous more enjoyable times in the future for individuals that examine your website.

 33. Thanks a lot for providing individuals with a very breathtaking opportunity to read in detail from this web site. It really is very pleasing and as well , full of a great time for me personally and my office colleagues to visit your site particularly 3 times in a week to read through the latest things you have. And indeed, I am always satisfied with all the spectacular knowledge served by you. Some 3 tips on this page are absolutely the best we’ve ever had.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *