fbpx
Moestuin

Planning & voorbereiding is key

Een moestuin ontstaat vaak uit een wens of wild idee dat je graag groenten en/of fruit uit de tuin eten wel leuk lijkt. De meesten beginnen klein en dan raak je besmet met het moestuin virus zoals ik het dan maar noem. Je kunt het zo groot of klein, ingewikkeld of makkelijk maken als je wilt. 
Wanneer je zoveel mogelijk en ook buiten het hoogseizoen uit de moestuin wilt eten is planning en voorbereiding wel key.

Het is nu juli en onze tuinen staan vol groen. Door de vertraging van de natuur staan nog niet alle bloemen in bloei en hebben we nog niet de oogst die we andere jaren gewend waren. Misschien zijn zelfs hele oogsten wel mislukt, zoals de knoflook en uien bij mij, maar het begint nu wel te lopen. Ikzelf heb de eerste komkommer geoogst, de eerste courgettes, kapucijners, tuinbonen, venkels, aardbeien, rode bessen en gele frambozen. Het is nu wachten op de grote hoeveelheden komkommers, courgette, tomaten, aubergine, frambozen, bramen en vijgen. We genieten volop van de tuin, het groen en de bloemen, maar we vergeten dat dit straks ook weer ophoudt wanneer de zomer op zijn einde loopt en dan is de tuin vaak ineens heel kaal. Om dat te voorkomen, gaan we nu al zaaien voor oktober, november en december. Hoe gaaf is het om met kerst iets uit de tuin voor te schotelen. 

Wat kan je nu nog zaaien?
Courgette, zodat je eind september ook nog courgettes kan blijven oogsten, wanneer de huidige planten op zijn. 
Bietjes 
Spruiten
Sla 
Rucola
Spinazie
Bloemkool
Boerenkool ( lekker als er vorst overheen geweest is)
Koolrabi
Broccoli
Radijsjes (binnen een week of 3 heb je oogst)
Venkel 
Pastinaak (zaai rechtstreeks op de plek want houdt niet van verzetten)
Wortels (zaai rechtstreeks op de plek want houdt niet van verzetten)
Ook allerlei kruiden kun je nu nog zaaien. Dan kun je ook in de herfst nog dat lekkere stokbroodje met kruidenboter besmeren.

Als je er nu dus even tijd voor vrijmaakt dan kun je tot ver in het najaar genieten van je tuintje. Bovendien staat er in die maanden groen in je tuin en dat zorgt er ook weer voor dat onkruid minder plek heeft. Wanneer je een kasje hebt, kun je nog meer zaaien om ook groenten te blijven eten tot februari, maar ook zonder kas kan je nog echt veel verbouwen.

Water geven
Ik probeer ook elk jaar weer vooruit te zaaien. Waar ik vaak tegenaan loop is dat mijn zaailingen snel te droog staan. De felle zon van dit moment zorgt ervoor dat de grond heel snel uitdroogt en zaden hebben vocht nodig om te ontkiemen. Zorg dus dat je pas gezaaide zaadjes elke dag even controleert. Gaat het nou een paar dagen heel erg veel regenen, let dan ook op dat het niet “verzuipt” en gaat rotten. Kortom, het vraagt weer wat aandacht, maar dan heb je een mooi excuus om even dat rondje in je tuintje te doen.

Knoflook en bloembollen
Wanneer je gaat zaaien voor het najaar, wil ik je als tip meegeven om goed te kijken naar de ruimte die je hebt. In september/oktober zal ik een blog schrijven over knoflook en bloembollen. Wil jij graag volgend voorjaar genieten van mooie voorjaarsbloemen en in juni/juli genieten van je eigen knoflook reserveer dan ruimte in de tuin voor deze twee musthaves! 

Ga dus volop met je zaadjes aan de slag! 


Moestuin advies
Wil je volgend jaar ook een eigen moestuintje starten? Ik kom dit najaar met een nieuw adviespakket. Dit is een praktisch en betaalbaar advies op maat voor de start van jouw eigen moestuin. Hou mijn website in de gaten of lees het in een van mijn blogs richting eind 2021. Ik ga eerst een meisje op de wereld zetten en ontdekken hoe ik het moederschap met ondernemerschap ga combineren.

4 Comments

 1. לעיסוי יש יתרונות פיזיים ונפשיים רבים, לא סתם אנשים רבים לא מוותרים על עיסוי רפואי, עיסוי שוודי, עיסוי
  המשלב אבנים חמות וכדומה.
  ישנם כמה סוגי עיסויים עיקריים המוצעים כמעט
  בכל מקום: עיסו שוודי, עיסו תאילנדי, עיסוי באבנים חמות,
  עיסוי רפואי, עיסוי משולב ועיסוי בשמנים ארומתרפיים,
  אולם למעשה ישנם כקרוב ל 100 סוגים שונים עיסויים.
  אילו סוגי עיסוי ניתן להזמין
  עד הבית? זה בטח לא משנה היכן אתם נמצאים בישראל – בפורטל סקס אש תוכלו למצוא בכל רגע ביום נערת ליווי דיסקרטית שתגיע עד לפתח הדלת שלכם – לפינוק חם, מענג ומשחרר.
  שירותי הליווי בפורטל למבוגרים של Boobs מדברים על נערות ליווי להזמנות לבית / מלון בלבד וסומכים על העובדה שיש לכם מיקום בו תרצו לארח את נערת הליווי
  שתגיע אליכם. כמובן, שיש פרמטרים שונים אשר משפיעים על המחיר של השירות וחשוב להיות מודעים לאותם הפרמטרים
  בטרם בחירת נערת הליווי מתוך היצע האפשרויות של נערות
  בכל הארץ. כך שמי שנתקל בנערת ליווי אטרקטיבית במיוחד, אשר מתגוררת במיקום מרוחק ממנו, אמור לקחת בחשבון שיהיה עליו לשלם
  גם את מחיר הנסיעה – אשר יכול להוות כתוספת גבוהה לעלות השירות.
  מעבר לכך, תוספות כרוכות במקרים רבים בתוספת תשלום
  ולעיתים, התוספת יכולה להיות גבוהה.

  מרחק הנסיעה – במקרים רבים,
  נערות ליווי גם גובות תוספת
  של נסיעות.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.