fbpx

Het is een tijdje geleden dat ik een blogje schreef, maar met een baby van 9 maanden merk ik dat de tijd schaarser is. Het moestuin seizoen is volop begonnen! In de maanden februari, maart en april kon er al heel wat gezaaid worden om sterke, stevige planten te hebben op 15 mei zodat ze gelijk naar buiten kunnen.

Ook ik zat niet stil. Alle momentjes dat het kon werden benut. Ik had nog achterstallig onderhoud in de tuin zelf. Het onkruid kwam overal vandaan, de grond was uitgeput, dus moest nodig gevoed worden en zo geschiedde. Manlief werd op pad gestuurd voor 8 zakken compost, al het onkruid in de moestuin gewied ( nu belangrijk dat ik het bijhoud) en de grond is voorzien van voeding en voornamelijk compost.

Binnen in huis begon ik vroeg met zaaien, vroeger dan menig moestuinierder, want ik heb een kas dus ik kan net wat eerder dan 15 mei al wat planten kwijt in de kas. Pepers, paprika’s, aubergines, tomaten, nog nooit eerder had ik zulke grote en sterke planten. De reden van dit succes: een goede warme en lichte plek en een groeilamp. In een, op marktplaats gescoord, vitrinekastje bij het raam op het zuiden groeiden ze zelfs te hard. Ze werden te groot voor het kastje. Gelukkig liet het weer het toe om de plantjes in de kas te zetten en daar worden ze alleen maar sterker van. Ook de komkommer en courgette zijn voorgezaaid, want ook die eten we graag in de zomer. 
Wil je nu nog wat zaaien, dan kan je zeker nog courgette en komkommer zaaien. Ze groeien snel en dan kunnen ze alsnog vanaf 15 mei naar buiten.

In de vollegrond in de tuin kun je ook al veel zaaien. Ik zaaide er al tuinbonen en kapucijners, waar ik een deel ook van in de kas had voorgezaaid en die staan nu dus buiten. Ik zaaide verder nog wortels, diverse sla soorten en radijsjes. Ik plantte uien en vroege aardappelen. Heb je nou niet zoveel plek in je tuin, dan kun je aardappelen heel makkelijk in potten of zakken verbouwen. Bij mij werkt het in zakken het beste. Ik gebruikte er de zakken van de compost voor. Door ze binnenste buiten te vouwen zijn het gewoon zwarte zakken en zie je de print dus niet meer en leuke bijkomstigheid is dat het zwart de warmte wel opneemt.

Deze week zaai ik binnen nog sperziebonen en pompoenen voor, dat zijn snelle groeiers en zij kunnen dan ook half mei naar buiten. Voor het najaar wil ik ook al zaaien, denk aan spruiten, bieten, pastinaken, boerenkool, broccoli etc zodat we ook in het najaar kunnen blijven oogsten.

Ook diverse bloemen krijgen bij mij een plek in en om de moestuin. Afrikaantjes, oost-indische kers, cosmea’s, zinnia’s, zonnebloemen, heb ik allemaal zelf gezaaid dit jaar. Niet alle bloemen deden het even goed, maar ik hoop dat de plantjes die ik nu heb het gaan redden. De klaprozen worden liever ter plekke gezaaid, dus dat wil ik snel nog doen en de dahlia’s zijn voorgepot zodat ze al goed geworteld zijn wanneer ik ze half mei in de grond stop. Voordat ik de dahlia’s kwijt kan moet ik mijn voorjaarsbollen uit de grond halen. In de volle grond laat ik ze staan, maar in de potten moeten ze plaatsmaken voor de zomerbloeiers.
Over voorjaarsbollen gesproken. Wat heb ik dit jaar genoten van de tulpen. Ik kocht 500 tulpenbollen op marktplaats afgelopen jaar en plantte ze met buren in de groenstrook voor ons huis, wat een prachtig gezicht! 

Wil jij nou ook een moestuin beginnen? Ik bied een compleet advies aan voor het opstarten van jouw eigen moestuin, check het startup moestuinpakket op onder het kopje tuinadvies.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top