fbpx

Het is februari en tussen de koude dagen door krijgen we al de lentekriebels als het zonnetje schijnt. De krokussen komen al boven de grond kijken en ik zie ook dat de narcissen niet lang op zich laten wachten. Dan is eindelijk de tijd aangebroken om te gaan zaaien. Ik zaaide al tuinbonen, pepers & paprika’s en wat sla, maar het begint voor mijn gevoel pas echt als ik tomaten mag gaan zaaien.

Wanneer zaaien 
Tomaten hebben warmte en tijd nodig om te kiemen en groeien. Je kan ze dus in februari of beter in maart zaaien. Dat doe je dan binnen in huis en je zet ze op een zonnig plekje bij het raam. Als je een groeilamp hebt is dat fijn, want daarmee voorkom je dat de plantjes langgerekt worden. Dan zijn ze zo op zoek naar licht dat ze heel lang en slungelig worden. Dat wil je niet. Daarom is zaaien in maart het beste als je geen groeilamp hebt.

Grond
Zaai ze in een luchtige grond. Ik gebruik vaak een mengsel van zaai- & stekgrond met vermiculiet. Zaai-& stekgrond alleen kan ook goed genoeg zijn hoor. Zorg dat de grond niet te nat is, maar zorg er wel voor dat de grond altijd een beetje vochtig is, want dat hebben kleine kiemplantjes nodig. Een kap op je zaaibakje helpt voorkomen dat de grond snel uitdroogt. Je kan ze dus in een grotere bak zaaien en later pot je ze over naar aparte potjes.

Overpotten
Wanneer de plantjes het 3e en 4e blaadje krijgen kan je ze overpotten naar een apart potje. Ik gebruik een p9 potje, maar elk potje voldoet. In het potje doe ik potgrond, omdat dit meer voedingsstoffen bevat en dat heeft het plantje nu nodig om te groeien. 
Zet de potjes nog wel terug op de vensterbank binnen in huis, want de tomatenplantjes hebben warmte en licht nodig tot ze half mei naar buiten mogen. 
Wanneer je het gevoel hebt dat de plantjes te groot worden voor het potje kun je ze eind april nog overpotten naar een groter potje. Krijg je al bloemetjes omdat je vroeg gezaaid hebt en je plant al groot is, knijp die eruit en laat de plant nog even investeren in groei ipv vruchten.

Buiten uitplanten 
Je kan de tomatenplanten pas buiten uitplanten wanneer de kans op vorst weg is. In de moestuinwereld is dat rond ijsheiligen en dat valt vaak half mei. Zet in die dagen voordat je het plantje buiten plant, de potjes overdag ‘s middags buiten om alvast te wennen aan de koudere omstandigheden en de wind. We noemen dit afharden. Rek die tijd dat je de potjes buiten laat staan elke dag wat op en laat ze de dag voor je ze uitplant in de nacht ook buiten staan in het potje. 
Heb je een kas waar je ze gaat uitplanten, zet dan de potjes daar neer om af te harden, voordat je ze uitplant. 

Zorg 
Tomaten zijn niet moeilijk om te verbouwen, maar de plant vraagt wel wat verzorging. Hier de belangrijkste tips op een rijtje:

  • Zorg dat je water geeft bij de grond. Voorkom dat bladeren nat worden, want de tomatenplant is gevoelig voor de phytophtora ziekte; een schimmelziekte. Bij een zomer met veel regen is dat reden dat je plant het niet overleeft. Daarom worden tomaten vaak in een kas verbouwd, maar het kan met onze warme zomers van tegenwoordig prima in de buitenlucht.
  • Tomatenplanten hebben steun nodig. Dat kan een stok zijn of een touw (in de kas) om aan te groeien. Gebruik van die klemmetjes (goedkoop bij de action) om de plant aan de stok vast te zetten. 
  • De plant maakt zijtakken. Takken in de oksel van een andere zijtak en die takken geven ook weer bloemetjes en als je ze laat zitten tomaten, maarrr… deze takken vragen veel energie van de plant, dus het is beter om die zijtakken die in de oksel groeien weg te halen. Dieven noemen we dat. Zo groeit de plant vooral omhoog en kan hij zijn energie goed verdelen. 
  • Geef de grond, zeker als je in potten werkt, om de 4 weken wat vloeibare voeding. Dat heeft de plant nodig en zorgt voor meer opbrengst. 

Oogst
Dan het allermooiste, waar je het allemaal voor gedaan hebt. Dat eerste tomaatje proeven. Afhankelijk van je tomatenras, worden je eerste tomaatjes rond eind juni rijp. Pluk ze wanneer ze juist van kleur zijn en blijf op tijd plukken en geniet van je eigen verbouwde tomaatjes.

Back To Top