fbpx
eind maart

De tomatenplanten zijn de kas uit, de meeste zomerbloemen zijn uitgebloeid en de echte warme dagen zijn voorbij. Het najaar is begonnen. Toch is het nog niet gedaan in de tuin. Er is nog zoveel te doen! Niet alleen in de moestuin, ook in de gewone tuin zijn er tal van dingen die je kunt doen. Over het voeden en verzorgen van je grond zal ik een andere blog wijden, want daar kan ik veel tips over geven. Een goede bodem is namelijk de basis voor een tuin vol planten, bloemen en mogelijk ook oogst als je een moestuin hebt.

Nu wil ik je enthousiasmeren om toch nog de handen uit de mouwen te steken, zodat je in het voorjaar heel vroeg geniet van prachtige kleuren. 

Bloembollen
Ik ben altijd zo trots wanneer de tulpen of alliumbollen in bloei staan in mijn tuin. Ik kan me voorstellen dat je, wanneer je de krokussen en tulpen elders ziet bloeien, baalt dat je er in het najaar geen aandacht aan besteed hebt. Ja hé? Dit jaar gaat dat anders zijn! 

Voor de eerste vorst kun je bloembollen in de grond stoppen. Je hebt dus vaak heel de maand oktober de kans om dat te doen en het hoeft allemaal niet zo netjes. Stop ze gewoon kriskras door elkaar in de grond. 
Er zijn drie keuzes/aanpakken die ik wil behandelen. 

 1. Welke voorjaarsbloemen
 2. In de volle grond
 3. In een pot

Welke voorjaarsbloemen
Je kunt kiezen uit diverse soorten bloemen: tulpen, narcissen, krokussen en alliumbollen zijn de meest bekende. Vergis je niet, ook met deze bekende bloemen kun je flink verrassen. Bij tuincentra vind je de standaard rode, gele, paarse en witte tulpen, maar online vind je prachtige soorten. Je vindt er zwarte, roze, met vlammen en dus meerdere kleuren, echt prachtig! Zo is dat ook met de andere drie dus kijk vooral eens naar een aparte variant. 
Ik ga dit jaar voor:

 • Tulipa Apricona; een zalmroze tulp. Deze zal mooi staan in de potten op de twee terrassen. Over de plek straks meer
 • Krokus Ruby Giant; een paarse krokus die vroeg bloeit en dus mogelijk in januari of februari al. Ik koos voor deze soort vanwege zijn vroege bloeitijd.
 • Narcissus Dutch Master; een grote gele Narcis die het ook goed doet in een pot
 • Muscari Armeniacum; dit is het bekende blauwe druifje. Naast het roze, paars en geel ook iets blauws en ik heb op deze manier ook bloemen van verschillende hoogte en bloeitijd. Zo staat er elke maand tot mei wel iets in bloei.
 • Frittilaria Persica; een paarszwarte klokjesbloem. Een Perzische kivietsbloem of keizersbloem genoemd. Een aparte onder de voorjaarsbloeiers hoor!

In de volle grond 
Heb jij nou in het najaar en winter wat lege of kale plekken in je borders, dan is dat de ideale plek om er bloembollen in te planten. In het voorjaar worden die plekken dan mooi gevuld met prachtige kleuren! 
Het voordeel van bollen in de volle grond planten vind ik, is dat je ze in de grond kunt laten wanneer de bloemen uitgebloeid zijn. Knip dan de stengel boven de grond af en het jaar erop komt de bol weer uit. 

In potten
Je kunt met bollen in potten heel snel een terras opfleuren. Je kunt er zelfs voor zorgen dat je potten vanaf februari tot mei vol staan met verschillende bloeiers door de bollen als een soort lasagne in de potten te leggen. Leg de tulpen onderin de pot, daarbovenop een laag met narcissen en dan een laag met krokussen en blauwe druifjes. De bovenste laag bloeit als eerste, vervolgens bloeit de tweede laag wanneer de eerste laag zo goed als uitgebloeid is etc.

Deze zomer staan de dahlia’s en andere eenjarige zomerbloemen in grote potten, dus deze potten vul ik op met een lasagne van bollen. Wanneer in mei de dahlia’s weer naar buiten mogen zijn de tulpen (onderste laag) net uitgebloeid. Goed getimed hé!

Knoflook
Dan wil ik nog kort stilstaan bij het in de grond stoppen van knoflooktenen. Ja je leest het goed. Wanneer je in de zomer je eigen bollen knoflook wilt oogsten, moet je rond 10 oktober knoflooktenen in de grond stoppen. Het is een ideaal gewas, want het vult je lege moestuinbakken of borders op in de wintermaanden en het is onwijs makkelijk. Het kan alleen mislukken doordat de preimineervlieg je tenen ruikt en je oogst verpest, maar verder hoef je er niet aan te doen. 


Twee jaar geleden kocht ik biologische knoflook in de supermarkt en stopte de teentjes ervan in de grond. Elk teentje wordt een volledige bol met tenen zoals je in de supermarkt koopt. Superleuk ook om met kids te doen. Het was een succes! 
Vorig jaar kocht ik een andere variant (olifantenknoflook) en kwam erachter dat het in de eerste plaats geen echte knoflook was en de oogst mislukte door de preimineervlieg. Ik had ook winteruien staan en die trokken de vlieg aan dus ook weer van geleerd.  
Dit jaar is het dus weer even langs de jumbo 🙂 Doen jullie mee

Ik zou het leuk vinden als jullie foto’s met mij delen waarop jullie bezig zijn met de bloembollen of knoflook. Dat mag via mijn social media kanalen.

36 thoughts on “Voorbereiding op het voorjaar

 1. sun win là cổng game bài đổi thưởng uy tín nhất hiện nay, cùng khám phá những trò chơi bài đổi thưởng đỉnh cao tại đây. Truy cập ngay, nhận quà cực đỉnh.

 2. Yangın Kapısı üretimi ve satışı yapılmaktadır. Yangın Merdiveni kapısı istanbul, Yangın merdiveni kapısı istanbul firmasıyız. Yangın kapısı üzerinde panik bar bulunmaktadır.

 3. Yangın kapısı üretimi ve satışı yapmaktayız. Kapılarımız Yangın yönetmeliğine uygun panik barlıdır. Yangın çıkış kapısı üzerinde pank bar kilit mekanizması bulunmaktadır.

 4. Yangın çıkış kapısı en kısa sürede çıkış yapmanızı sağlayacak kapıdır. Yangın çıkış kapılarımızı istanbulda imalat yapmaktayız. Yangın merdiveni kapısı olarakta bilinmektedir.

 5. I can say that I like your content and appreciate you. Keep it up.

 6. 90phut tv là web xem bóng đá trực tuyến chất lượng hàng đầu tại Việt Nam. Tại đây, bạn có thể theo dõi các trận bóng đá chất lượng cao và miễn phí. Hơn nữa, 90phut còn giúp người hâm mộ biết thêm nhiều thông tin bóng đá hữu ích hàng ngày.

 7. Yangın çıkış kapısı en kısa sürede çıkış yapmanızı sağlayacak kapıdır. Yangın çıkış kapılarımızı istanbulda imalat yapmaktayız. Yangın merdiveni kapısı olarakta bilinmektedir.

 8. Üçüncü olarak, Facebook İşletme Sayfası. Facebook, milyonlarca kullanıcıya ulaşabileceğiniz bir platformdur. Bir işletme sayfası oluşturarak müşterilerinizle etkileşimde bulunabilir, kampanyalar düzenleyebilir ve güncellemeler paylaşabilirsiniz.

 9. Son olarak, yerel işletme dizinleri ve klasörleri. Çoğu şehirde yerel olarak yayınlanan klasörler veya işletme dizinleri vardır. İşletmenizi bu tür dizinlere eklemek, yerel müşterilere ulaşmanızı sağlar ve işletmenizin yerel toplulukta tanınmasına yardımcı olur.

 10. Bu platformlara ek olarak, sektörünüze özgü diğer platformları da araştırabilirsiniz. Örneğin, e-ticaret işletmeleri için Etsy veya Amazon gibi platformlar, sanat ve el sanatları işletmeleri için Etsy gibi platformlar, B2B işletmeleri için LinkedIn gibi platformlar, vb.

 11. Yangın kapıları ve acil çıkış kapıları, bina güvenliği açısından kritik öneme sahiptir. Bu kapılar, yangın riskine karşı alınan önlemler arasında temel bir unsurdur ve yangın güvenliği yönetmeliklerinde belirtilen standartlara uygun olarak tasarlanmalı ve kurulmalıdır. Ayrıca, bu kapıların düzenli bakımı ve periyodik kontrolleri de önemlidir, böylece acil durumlarda gerektiğinde sorunsuz bir şekilde kullanılabilirler.

 12. I recently went on a family-friendly tour with ArcticSafari.is and it was an unforgettable experience. We spent the day exploring the stunning landscapes, and our guide was incredibly knowledgeable and friendly. I highly recommend ArcticSafari.is for anyone looking to make the most of their time in Iceland.

 13. Discover the tranquil oasis of Hotel Breiðdalsvík, surrounded by the rugged beauty of Iceland’s East Fjords. Flögufoss Waterfall: A majestic waterfall with a 60-meter drop, accessible via a short hike. Experience genuine small-town hospitality and fresh regional cuisine at breiddalsvik.is.

 14. Discover the tranquil oasis of Hotel Breiðdalsvík, surrounded by the rugged beauty of Iceland’s East Fjords. Flögufoss Waterfall: A majestic waterfall with a 60-meter drop, accessible via a short hike. Experience genuine small-town hospitality and fresh regional cuisine at breiddalsvik.is.

 15. Discover the tranquil oasis of Hotel Breiðdalsvík, surrounded by the rugged beauty of Iceland’s East Fjords. Meleyri Beach: A charming black sand beach perfect for a relaxing stroll and birdwatching. Experience genuine small-town hospitality and fresh regional cuisine at breiddalsvik.is.

 16. Discover the tranquil oasis of Hotel Breiðdalsvík, surrounded by the rugged beauty of Iceland’s East Fjords. Jórvíkurskógur Forest: An enchanting forest for light walks, picnics, berry picking, and camping. Experience genuine small-town hospitality and fresh regional cuisine at breiddalsvik.is.

 17. Bedava olarak gay sohbet edin arkadaşlık sitesi.
  Giriş yaparak genel odalarda yada özel odaları kullanarak (kameralı sohbet) edebilirsiniz.Şimdi hemen sende gel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top