fbpx

Frietjes zijn gemaakt van aardappelen en aardappelen groeien onder de grond. Tomaatjes groeien aan een plant, maar alleen in de zomer dus jouw tomaatjes in de winter komen met het vliegtuig/boot naar Nederland vanuit een warm land. Het duurt 4 maanden voordat je van een zaadje een bloemkool hebt om te oogsten en te eten. Dit zijn feitjes waar we als volwassenen niet heel vaak bij stilstaan, maar we weten het meeste wel. Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen geen idee hebben waar hun voedsel vandaan komt. We halen ons eten in de supermarkt en kinderen hebben geen idee hoe het daar terecht gekomen is.

We kunnen kinderen voorlichten wat gezonde voeding is en waar het vandaan komt, maar kinderen brengen deze kennis dan niet in de praktijk blijkt. Schoolkinderen gaan meer groente en fruit eten als ze met de klas gaan werken in een moestuin, zo blijkt uit een analyse van 20 onderzoeken in de Verenigde Staten (Langellotto & Gupta, 2012). Dat is voor mij dus al reden nummer 1 waarom we met onze kinderen zouden moeten moestuinieren. Op school en/of thuis. 

Ik wil jullie niet teveel vervelen met cijfertjes, maar hieronder nog een paar redenen waarom moestuinieren met kinderen heel waardevol is. 

  • Nederlandse kinderen zitten veel binnen en kijken relatief veel televisie. Moestuinieren is een reden om buiten te zijn
  • Kinderen die veel in de natuur zijn, zijn veel minder bang van beestjes en hechten ook meer belang aan de natuur ( wel handig dat toekomstige generaties ons aardbol en de natuur een warm hart toedragen, willen we dat behouden).
  • Bezig zijn in de moestuin is een lichamelijke activiteit die overgewicht bij kinderen tegengaat
  • Een natuurlijke speelomgeving stimuleert tot meer gevarieerd en creatief speelgedrag (Faber Taylor, Wiley, Kuo, & Sullivan, 1998).
  • Sommige kinderen gedijen heel goed in een klaslokaal, maar sommige kinderen komen tot bloei wanneer ze buiten met hun handen bezig kunnen zijn.
  • En dan heb ik het nog niet over de vele onderzoeken waaruit blijkt dat kinderen minder psychische klachten hebben, wanneer ze x aantal uur in de tuin bezig zijn.

Eigenlijk zijn al die redenen ook redenen voor volwassenen om de moestuin in te duiken, maar daar gaat dit stuk niet over. Wanneer je samen met je kind(eren) de moestuin ingaat, leer je je kind(eren) ook life skills zoals, samenwerken, geduld, verantwoordelijkheid, omgaan met tegenslag (soms gaat een plantje dood) en wellicht ontdek je nieuwe talenten bij je kind (of bij jezelf). Je kunt je kind een omgeving geven waar het tot rust komt en leert de seizoenen te waarderen

Je begrijpt waar ik naartoe wil. Start een moestuin! 
Begin klein en simpel. Dat kan in potten en bakken of start met 1m2 bak die ze kant en klaar verkopen bij de bouwmarkt of tuincentrum. 
Je kunt kant en klare plantjes kopen en zet ze samen in de grond, probeer kleine dingen te zaaien. Je kunt NU al aan de slag met het zaaien van sla, radijsjes, worteltjes, die nemen weinig ruimte in beslag en kunnen prima in potten/bakken. Aardbeienplantjes zijn nu te koop, zet ze in de grond en ervaar de blijdschap van je kind wanneer ze een aardbei kunnen plukken! Je zult merken dat het heel leuk is om samen te doen en zorgt voor verbinding, trots en wellicht een nieuwe hobby.

Heb je vragen of hulp nodig, abonneer je dan op mijn YouTube kanaal & volg me op instagram voor meer tips. Je kan ook een adviesconsult afnemen of een compleet moestuinplan, kijk voor meer informatie op mijn website. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top