fbpx

December en dan met name de kerstvakantie is steevast het moment dat ik weer nieuwe plannen maak voor mijn eigen tuin. In de zomer heb ik al een beetje bedacht welke bloemen en groenten ik komend jaar wil verbouwen, want de webshops met bloemen en groentezaden gaan dan open, maar een echt plan heb ik dan nog niet gemaakt. 
Eigenlijk is die volgorde niet aan te raden, want het kan best zijn dat ik nu meer zaden gekocht heb dan ik kwijt kan. Oepsie!

Waar moet je allemaal aan denken bij het maken van een moestuin?

Bodem
Ja het begint altijd met dat saaie onderwerp: de bodem. Maarrr…die bodem is het allerbelangrijkste puzzelstukje dat gaat zorgen voor gezonde planten en dus veel oogst en bloemen. Zonder een gezonde bodem kom je niet ver. Wij hebben dagelijks onze portie groenten, fruit, zuivel, goede vetten, eiwitten etc nodig. Dat heeft elke plant in zekere zin ook. Een vruchtbare bodem is grond die genoeg voedingsstoffen bevat zoals stikstof, fosfor, kalium, magnesium. 

Naast de aanwezigheid van die voedingsstoffen moeten die voedingsstoffen ook makkelijk op te nemen zijn. De structuur van jouw bodem moet dus luchtig zijn, niet te droog, niet te nat. De temperatuur is zelfs belangrijk, want uit een koude bodem kan een plant geen voedingsstoffen halen. In de winter staan planten dus ook op een soort pauze. 

Het type bodem dat je hebt bepaalt de hoeveelheid voedingsstoffen die aanwezig zijn. In zandgrond spoelen voedingsstoffen bijvoorbeeld snel weg. Zandgrond houdt nauwelijks water vast, dat spoelt er doorheen naar diepere lagen van de bodem en daardoor spoelen die voedingsstoffen ook weg. Kleigrond is heel stevig (tov luchtig) en houdt veel vocht vast. Het is vaak ook voedingsrijke grond, maar een nadeel kan zijn dat het teveel vocht vasthoudt. Dan staan planten de hele tijd in het nat. Daar houdt niet elke plant van. Sommige rotten dan weg of verzuipen letterlijk. 

Bodemonderzoek
Begin dus bij het doen van een bodemonderzoekje. Kijk naar je grond en kijk ook eens of je veel wormen ziet als je het met je hand een gat graaft. Veel wormen is een goed teken zeg ik altijd.
(Ik praat ook tegen ze, ja I know ik spoor niet). 

Je kunt bij veel tuincentra vaak een onderzoekje laten doen door 3 schepjes (van drie plekken uit je tuin) in een potje mee te nemen. Laat je informeren over wat jouw bodem nodig heeft en start nu al met voeden. Nu al? Ja nu al. Dan is de grond tegen het voorjaar klaar voor al die mooie plantjes die jij erin gaat zetten. Breng sowieso een mooie laag compost aan, dat bedekt de bodem tegen onkruid en voedt de bodem ook gelijk.

(schaamteloze reclame:) Je kan ook een tuinontwerper inhuren en die maakt een tuinontwerp waarbij zij rekening houdt met de grondsoort. Hoef jij dat niet te doen. 

Wat wil ik uit eigen tuin eten?
Als je de bodem gevoed hebt zou ik je willen laten nadenken over wat je graag eet. In de moestuin wil je groenten en fruit kweken die je ook graag eet, want waar ga je het anders voor gebruiken. Maak dus een lijstje met groenten en fruit die je lekker vindt. Wellicht kies je soms ook voor praktisch: eet je het vaak, maar is niet het meest favoriete ingrediënt. En heb je veel plek, dan kun je nadenken over groenten die je wilt proberen. 
Makkelijke groenten en fruit om te kweken zijn: 

 • Allerlei boontjes
 • Courgette
 • Aardbeien
 • Worteltjes
 • Diverse slasoorten
 • Tomaatjes
 • Bietjes
 • Uien
 • Kruiden, zoals basilicum, bieslook
 • Radijsjes
 • Frambozen
 • Bramen
 • Rode besjes

Schets je tuin
Je hoeft geen kunstenaar te zijn, maar maak een simpele schets van het gedeelte waar je je moestuin wilt hebben. Dat kunnen bakken zijn, een border, meerdere borders, een kas wellicht of potten (tel deze dan).

Want we gaan proberen of we de groenten van jouw lijstje een plekje kunnen geven. 

Nu ga ik er in dit voorbeeld vanuit dat je voor het eerst moestuiniert en een plekje niet drie keer gaat gebruiken deze zomer (voorjaar, zomer en late zomer/najaar). Wanneer je meer bedreven bent, kan je je tuin van maart tot oktober vol hebben staan met groenten. Waar je in maart sla zaait, kunnen in de zomer bonen staan en in het najaar boerenkool bijvoorbeeld, maar dat vereist meer kennis en een hele strakke planning. Ik ga er nu vanuit dat we een plekje 1 keer gaan gebruiken. 


Boontjes groeien graag omhoog aan een rekje of stokken, dus houdt daar rekening mee. Een voordeel daarvan is dat het weinig plek inneemt en onder de bonen kan sla in de schaduw prima groeien. Werk gewoon met rijtjes. Een rijtje sla, een rijtje worteltjes, een rijtje bietjes, een rijtje voor je uien. Daarnaast hebben planten zoals de courgetteplant wel bijna 1m2 nodig om te groeien. Een voordeel is wel dat deze plant je gedurende de zomer 20 courgettes kan geven. 1 plant maar! Je zaait er dus 3, maar je plant de sterkste van de 3 uit in je tuin ( de andere geef je bijvoorbeeld weg). Tomatenplanten hebben ook steun nodig van stokken. Ze worden vaak hoog en de trossen tomaten wegen zwaar, dus zorg voor ruimte en ondersteuning. Belangrijk voor courgette en tomaten is ook zon en genoeg ruimte, zodat de wind natte bladeren droog kan blazen. Ze houden niet van nattigheid, wel in de grond om van te drinken, maar geen natte bladeren.

De fruitstruiken zoals bramen, frambozen en besjes plant je uit op een vaste plek. Dat zijn vaste planten en kunnen het ook heel goed doen in je border tussen de bloemen. Zorg wel dat je er nog bij kan om te oogsten.

Zaaiplanning
Eigenlijk ben je nu heel ver gekomen! De volgende stap zou zijn dat je gaat opschrijven/uitrekenen wanneer je de planten gaat zaaien. Mocht je dat te ingewikkeld vinden. Volg me dan op Instagram en dan zaaien we dit voorjaar samen! Ik neem je mee in wat ik wanneer zaai en hoe, dus zorg dat je de zaadjes van je planning in huis hebt, dan kan je die week gelijk meezaaien. 

Biologische zaden van De Bolster

Fruitstruiken/bomen planten
Wat je nu wel kan doen is de fruitstruiken kopen en planten. In het najaar valt er lekker veel regen, de plant kan goed wortelen en dan geeft het straks in de zomer al gelijk oogst. Wanneer je dit pas in het voorjaar gaat doen, moet hij kiezen tussen goed wortelen of fruit aanmaken. Dan zal je oogst nog niet groot zijn.

Kijk nog eens trots naar je schets en stel je nu voor hoe het er komende zomer eruit ziet. Het is nu een kwestie van wachten op het betere weer en dan kunnen we samen gaan zaaien! 

Wil je nu iemand een uitgebreid moestuinontwerp op maat cadeau geven, kijk dan eens verder op de website en stuur mij een berichtje.

Fijne feestdagen & een groen en gezond 2024!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top