fbpx

Mijn naam is Silvana van de Luijtgaarden-Lazaroms (35) en ik woon samen met mijn man Caspar, mijn dochter Maite en onze kater Hummel in een nieuwbouwwoning in ‘s-Hertogenbosch. Na 8 jaar in een commerciële omgeving te hebben gewerkt en een jaar in de marketingwereld, werd het me duidelijk dat ik meer moet doen waar ik gelukkig van word. Onze thuissituatie laat het toe om nu een jobswitch te maken en met de steun van mijn lieve man ben ik begonnen aan de opleiding Tuinarchitectuur. Toch heb ik al heel wat tijd met mijn vingers in de aarde gezeten.

Al meer dan 12 jaar moestuinier ik op kleine schaal om zoveel mogelijk opbrengst te krijgen. Dat begon op een dakterras in potten, met bonen, courgette, kruiden, tomaten, besjes en ik wilde uiteraard meer en groter. In 2017/2018 lieten we ons huis bouwen en het tuinontwerp was eerder af dan het ontwerp van het huis 🙂
Er kwam een kas en drie moestuinbakken, daarnaast een fruitlaan tegen de schutting en her en der staan kruiden en fruitbomen verdeeld over de verschillende borders. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik verbouw en oogst het: aardappelen, sla, tomaten, komkommers, bonen, courgette, aardbeiden, bramen, frambozen, appels, peren, vijgen, bieten, paksoi, venkel, boerenkool, spruiten, pepers, paprika’s, kruiden, uien, knoflook, pastinaak etc. 

Ik ben in mijn hoofd altijd druk, mijn valkuilen zijn dat ik veel moet van mijzelf ( vooral om anderen te pleasen) en dat zorgt ervoor dat ik hoge eisen stel aan mijzelf en alles wat ik doe. Dat kan een goede eigenschap zijn, maar ik heb er ook vaak last van. Er is een plek waar ik alles los kan laten van de dag en in het moment ben en dat is in de tuin. Tuurlijk moet ik daar ook van alles, maar wanneer ik IN de tuin loop laat ik me leiden door wat ik zie, een beetje onkruid plukken, oh een mooie bloem!, oh ik snoei dit even, oh even nog wat zaaien. Ik ga van de hak op de tak, maar zonder stress, zonder moeten, zonder haast en ik doe het het allerliefst.

Ik geloof dus ook echt dat de tuin voor veel mensen veel meer kan zijn dan dat het nu voor ze is. Dat de tuin ook voor anderen net zo belangrijke plek kan worden als het voor mij is. Dat hoeft geen moestuin te zijn, dat hoeft niet heel veel onderhoud te vergen, maar gewoon een plek waar je kunt ontsnappen van alles wat je nog moet doen.

Verder lees en kijk ik graag naar en over tuinen en tuinieren, maar ook netflix staat hier best wat avondjes aan hier. Samen met een theetje en chocolade even afschakelen op de bank. Mijn man en ik doen veel samen, en we kijken ook graag samen Formule 1 of we klussen samen. Ik ben ook dol op eten, dus laat dat nou goed uitkomen met zoveel oogst uit de tuin. Bovendien gaat liefde door de maag, dus ook Cas is blij met mijn kookkunsten. Ik hoop dat je uit mijn blogs en mijn Instagram stories ook veel inspiratie kunt halen over koken met je oogst.

Mijn squad

Zonder mijn man Caspar en mijn dochter Maite kon ik dit allemaal niet waarmaken. Ze zijn mijn wereld, samen met mijn harige vriendje Hummel. De tuin ingaan is voor mij wel noodzaak om voor hen ook de beste mama en vrouw te kunnen zijn.

Back To Top