fbpx
Moestuin

De laatste koude nachten

Ijsheiligen
April loopt op zijn eind en dat betekent dat ijsheiligen dichterbij komt. Ijsheiligen is voor de tuinierder een belangrijk moment, want vanaf dan (half mei) is de kans op (nacht)vorst nihil en kunnen alle plantjes naar buiten. 
Op dit moment heb ik meer planten en bloemen gezaaid dan vorige jaren, maar kan ik ze nog niet ‘s nachts in de kas laten staan, omdat de temperaturen soms toch nog onder nul komen. Normaal zou ik ze dagelijks ‘s avonds naar binnen brengen, maar het zijn er gewoon teveel. De kamer met het meeste licht is de slaapkamer dus dat is al weken onze eigen kwekerij. 

Een nadeel van planten in huis houden is dat je ze dan teveel verwend, de temperatuurschommelingen buiten of in een koude kas maakt ze sterker. Binnen krijgen ze te weinig licht, dus ze worden lang en slungelig ipv sterk en stevig. Ik ga dit weekend dus alsnog de gok wagen. Ik ga ze in de kas laten overnachten. 

Nieuwsgierig wat ik al voorgezaaid heb?
Groenten:
– Venkel
– Paksoi
– Spruiten
– Bietjes 
– Bleekselderij
– Tomaten
– Pepers
– Paprika
– Aubergine

Onlangs zaaide ik ook: 
– Komkommers
– Courgette 
– Pompoen

Bloemen:
– Afrikaantjes 
– Goudsbloemen
– Oost-Indische kers
– Kleine lupine
– Amarant 
– Cosmea

Ook de dahlia’s heb ik al in potten met aarde gezet om ze een voorsprong te geven en daardoor eerder van bloemen te kunnen genieten. Let op, deze bloemen kunnen absoluut niet tegen kou, dus ze moeten bij vorst ook naar binnen.

Plantjes kopen
Paprika’s en pepers krijg ik zelden sterk genoeg opgekweekt en zoals ik eerder al schreef mislukt er altijd wat, dus ik ga graag half mei langs de kweker. Ben je dus te laat begonnen, is er iets mislukt of raak je door de blog toch geïnspireerd om groenten te verbouwen dit jaar, je kan altijd nog langs een kweker. Normaliter ging ik naar de geraniummarkt in ‘s-Hertogenbosch op Hemelvaart, daar staat voor de Etos altijd een biologische kraam met alle groenten, sla en fruit planten die je maar kunt bedenken. Vorig jaar ging ik door corona noodgedwongen naar tuinbouwbedrijf van der Heijden in Den Dungen. Prachtige omgeving en je kan er bij de poort adhv een lijstje allerlei groenten plantjes afhalen. Mochten mijn paprika’s en aubergines niet sterk genoeg zijn, dan ga ik daar inkopen.

Wat kan je nu nog zaaien?
– Komkommer: let goed op het ras, want sommige zijn geschikt voor buiten, anderen voor in de kas. 
– Courgette: is een snelle groeier en 1 plant geeft je al gauw 20 courgettes, dus ideaal voor de beginner
– Mais
– Diverse slasoorten: pluksla, kropsla etc 
– Rucola
– Radijsjes: in een paar weken heb je al oogst
– Prei
– Zomerwortel
– Bonen: sperziebonen en snijbonen klimmen heel hoog dus denk aan een constructie. In een pot worden ze niet zo hoog, maar heb je wel echt een flinke oogst.
– Alle kolen voor einde zomer en najaar, denk aan bietjes, pastinaak, broccoli, koolrabi en knolselderij.
-Middel- & late aardappelen poten: mijn vroege aardappelen groeien goed in de potten en ik heb late aardappelen in zakken gepoot. Wanneer het loof boven de grond uitsteekt vul ik de zakken bij met potgrond tot de zakken vol zitten.

Houd komkommer, courgette, mais en de bonen binnen tot ijsheiligen, de rest kan buiten gezaaid worden.

Kruiden
In een tuin zijn kruiden altijd mooi en handig. Zelfs in een bloementuin passen sommige kruiden prachtig en kruiden zijn in potten heel goed te doen. Kruiden als rozemarijn, tijm, oregano en salie zijn winterhard, maar kruiden als peterselie, koriander, basilicum houden van de warmte. Kruidenplantjes uit de supermarkt verwelken heel snel, maar in de tuin heb je daar geen last van. 
Kies ook eens voor knoflookbieslook, citroentijm, citroenverbena als aparte soorten. 

Ik maak er regelmatig kruidenboter van. Je snijd alles klein, boter en grof zeezout door elkaar mengen en je rolt er in vershoudfolie of bakpapier een mooie rol van. Dit jaar ga ik het in een ijsblokjesbakjes proberen in te vriezen, zodat ik in de winter ook kan genieten van heerlijke kruidenboter. 

Kruid er je BBQ vlees of vis mee of top je salade ermee af en uiteraard gaan deze kruiden in aug/sept in de tomatensauzen die dan gemaakt worden. Onlangs heb ik alles gesnoeid en de verhoogde bak zomerklaar gemaakt met nieuwe cacaodoppen.

Fruit
Het makkelijkste om te hebben, na kruiden, zijn fruitstruiken en bomen. In mijn tuin heb ik naast aardbeien, bramen, gele herfst frambozen, rode besjes, blauwe bessen, vijgen, 2 appelbomen, een perenboom, een nectarineboompje en een walnoot ( geeft pas over een paar jaar noten). Je hebt er bijna geen omkijken naar. Soms moet je ze beschermen tegen vogels, want die zijn er ook dol op, maar dat is afhankelijk van de plek. Je snoeit ze in het na- of voorjaar afhankelijk van de plant en verder oogst je volop. Zeker de aardbeien, frambozen en bramen raad ik aan voor de beginner. Ik maak er jam of ijs van als ik veel oogst heb en verder is elke dag een bakje fruit niet vervelend toch in de zomer. Bovendien geniet je in het voorjaar van prachtige bloesems.

Kortom, je kunt nog onwijs veel zaaien / inkopen en deze zomer van eigen groenten en fruit genieten.

39 Comments

 1. I would like to show my appreciation for your generosity for persons that really need guidance on your topic. Your personal commitment to passing the message throughout was quite powerful and have surely made workers just like me to achieve their targets. This important help and advice means a lot a person like me and somewhat more to my office workers. Thanks a lot; from everyone of us.

 2. I must show my thanks to you for bailing me out of this particular situation. Because of researching through the internet and getting ideas that were not productive, I assumed my life was done. Being alive devoid of the strategies to the issues you’ve resolved as a result of this article is a serious case, as well as ones which may have badly affected my career if I had not come across your site. Your talents and kindness in dealing with all the stuff was helpful. I don’t know what I would’ve done if I had not encountered such a subject like this. I can at this time relish my future. Thank you so much for the skilled and effective guide. I won’t be reluctant to refer your blog to any individual who desires direction on this issue.

 3. Thank you a lot for giving everyone remarkably marvellous possiblity to read critical reviews from here. It is often very cool plus full of fun for me and my office colleagues to visit your site a minimum of three times in a week to learn the new issues you have got. And of course, I’m also certainly amazed with your breathtaking secrets you give. Selected 4 areas on this page are undoubtedly the most efficient I’ve had.

 4. I simply desired to thank you very much all over again. I do not know the things that I might have handled without the opinions discussed by you on my area of interest. It previously was a very depressing difficulty in my view, but spending time with this specialized fashion you solved the issue took me to weep over contentment. Extremely grateful for your help and then have high hopes you recognize what a great job you’re accomplishing teaching other individuals through the use of your web page. I know that you haven’t got to know all of us.

 5. I have to voice my gratitude for your kind-heartedness supporting visitors who absolutely need guidance on this one theme. Your special dedication to getting the message all around was incredibly productive and has enabled girls much like me to attain their targets. Your entire invaluable guide indicates a great deal a person like me and even more to my mates. Thanks a ton; from each one of us.

 6. My spouse and i have been now cheerful Michael managed to round up his homework while using the ideas he gained through your site. It’s not at all simplistic just to possibly be releasing thoughts that some other people have been making money from. We do know we need the website owner to appreciate because of that. The specific illustrations you made, the straightforward blog menu, the friendships your site give support to engender – it’s all overwhelming, and it’s aiding our son and us know that that matter is interesting, and that is wonderfully fundamental. Thanks for all the pieces!

 7. I really wanted to compose a small message so as to appreciate you for those lovely techniques you are posting on this site. My extended internet search has at the end been rewarded with wonderful information to share with my companions. I ‘d say that many of us site visitors are truly lucky to dwell in a fabulous network with so many lovely individuals with insightful strategies. I feel really privileged to have come across your website page and look forward to so many more exciting times reading here. Thanks once again for a lot of things.

 8. I precisely wished to thank you very much all over again. I do not know the things that I might have tried without the type of pointers shared by you concerning that theme. It had been a real fearsome setting in my position, but looking at a new well-written technique you managed the issue made me to leap over joy. I’m just happy for this advice and thus expect you find out what a powerful job you are always carrying out teaching people today by way of your blog. Most likely you haven’t met any of us.

 9. I needed to create you this very small observation just to thank you as before for these amazing secrets you’ve discussed on this page. This has been so wonderfully generous with you to supply unreservedly all a few individuals could have marketed for an e book to make some profit for themselves, notably given that you might have done it if you desired. Those smart ideas as well acted to become good way to fully grasp other people have the same fervor just like my very own to figure out more with regards to this problem. Certainly there are a lot more fun situations in the future for individuals who check out your blog.

 10. Thanks a lot for giving everyone remarkably special chance to read in detail from this site. It’s usually so great and as well , packed with fun for me personally and my office mates to visit the blog nearly 3 times in a week to find out the fresh things you will have. And indeed, I am also always happy concerning the effective advice served by you. Certain 4 facts in this post are undoubtedly the simplest I’ve had.

 11. I and also my pals have been checking the nice hints on the blog then immediately got a terrible feeling I never thanked the web site owner for those secrets. The young boys appeared to be as a result stimulated to see all of them and already have honestly been having fun with these things. I appreciate you for getting considerably considerate as well as for going for varieties of useful subject areas millions of individuals are really needing to be aware of. My very own sincere regret for not expressing gratitude to sooner.

 12. My husband and i were really contented Michael could round up his reports while using the precious recommendations he grabbed in your web site. It’s not at all simplistic to just always be handing out tactics which often most people could have been trying to sell. And now we realize we now have the website owner to thank because of that. The main explanations you made, the straightforward blog menu, the relationships you can give support to foster – it’s got mostly astounding, and it is helping our son in addition to our family understand this matter is awesome, which is really mandatory. Thank you for all!

 13. I want to express appreciation to the writer just for bailing me out of this particular matter. Right after researching through the world wide web and getting tips that were not productive, I believed my entire life was gone. Existing devoid of the strategies to the issues you have solved all through the posting is a crucial case, as well as those which could have negatively affected my career if I hadn’t encountered your blog post. That capability and kindness in controlling every part was very useful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a subject like this. I can at this moment relish my future. Thanks for your time very much for the skilled and sensible guide. I will not think twice to endorse your web sites to anyone who ought to have guide about this topic.

 14. I am also writing to let you understand what a perfect discovery my princess went through visiting the blog. She mastered a lot of things, not to mention how it is like to possess an ideal helping mindset to make other people completely know just exactly chosen extremely tough subject matter. You truly exceeded readers’ expected results. Thank you for delivering such productive, dependable, informative and cool thoughts on this topic to Sandra.

 15. My spouse and i felt absolutely ecstatic when Michael could deal with his basic research out of the precious recommendations he got out of your web page. It’s not at all simplistic to just continually be freely giving strategies other folks might have been trying to sell. And we figure out we have you to be grateful to because of that. All the illustrations you made, the straightforward blog menu, the friendships you aid to instill – it’s got mostly awesome, and it’s making our son and us believe that the idea is excellent, and that is truly serious. Thanks for everything!

 16. Thanks so much for providing individuals with an exceptionally breathtaking opportunity to read from here. It is often so brilliant and jam-packed with a good time for me personally and my office peers to visit your web site at a minimum thrice in a week to read through the latest guidance you have got. And definitely, I’m also at all times fulfilled considering the mind-boggling methods you give. Selected 4 tips in this posting are unequivocally the simplest we’ve ever had.

 17. I intended to put you one tiny note in order to give many thanks once again for all the striking tactics you’ve provided in this case. This has been generous with people like you to provide unreservedly all many of us would have marketed as an e book to end up making some bucks for their own end, primarily since you might well have done it in the event you considered necessary. Those good tips in addition served to become fantastic way to be certain that other individuals have similar eagerness like my very own to grasp more and more with regards to this matter. I know there are lots of more pleasant situations up front for those who read carefully your site.

 18. I precisely had to appreciate you again. I am not sure what I might have followed in the absence of the type of creative concepts revealed by you about such a subject matter. It was the challenging condition in my circumstances, however , noticing this skilled approach you treated that made me to jump with joy. I am happier for this information as well as sincerely hope you really know what a powerful job that you’re putting in instructing people today thru your blog. Probably you haven’t met all of us.

 19. I wanted to send you a very little remark to be able to say thanks over again for those gorgeous secrets you have shown on this site. It is really extremely open-handed of you to give easily all that a lot of folks could possibly have distributed for an ebook to make some money for themselves, especially considering that you might well have done it if you ever decided. These solutions in addition acted to be the easy way to fully grasp that other people online have a similar keenness the same as my very own to understand lots more in regard to this condition. I am certain there are millions of more fun moments up front for individuals that find out your website.

 20. I in addition to my buddies ended up examining the nice recommendations located on the blog and then suddenly got a terrible suspicion I never thanked the website owner for those strategies. All the women ended up so passionate to see all of them and have in effect in fact been enjoying those things. Appreciate your being really thoughtful and also for considering variety of amazing subject areas millions of individuals are really wanting to be informed on. My very own sincere apologies for not expressing gratitude to you earlier.

 21. I would like to convey my passion for your kindness for visitors who require assistance with in this area of interest. Your very own dedication to getting the solution around turned out to be incredibly beneficial and has truly encouraged folks like me to arrive at their desired goals. The helpful hints and tips means a lot to me and still more to my mates. Many thanks; from everyone of us.

 22. I have to express my love for your kind-heartedness for people that must have help on your study. Your personal dedication to getting the solution all around ended up being wonderfully powerful and have always made somebody much like me to attain their aims. Your amazing useful facts means a lot a person like me and additionally to my office colleagues. Thank you; from everyone of us.

 23. I am glad for writing to let you understand what a perfect experience my friend’s princess enjoyed studying your blog. She mastered a good number of things, most notably what it is like to have a wonderful coaching spirit to let the rest just completely grasp specific advanced subject areas. You actually surpassed our expectations. I appreciate you for imparting these useful, healthy, explanatory and as well as fun thoughts on your topic to Jane.

 24. Thank you so much for giving everyone such a wonderful possiblity to read articles and blog posts from this blog. It can be so pleasant and also stuffed with amusement for me personally and my office mates to search your site really thrice in a week to read through the fresh guidance you will have. And definitely, I’m just always amazed with the cool techniques served by you. Certain two ideas in this post are surely the best I’ve had.

 25. I must convey my love for your generosity in support of men and women that must have guidance on in this issue. Your personal dedication to passing the solution around became pretty helpful and has always enabled people much like me to realize their ambitions. This insightful guidelines implies so much a person like me and even further to my colleagues. Best wishes; from everyone of us.

 26. I wish to convey my passion for your kind-heartedness supporting individuals that actually need help on in this topic. Your real commitment to passing the message along appears to be rather informative and has surely permitted regular people much like me to arrive at their objectives. This helpful information can mean this much a person like me and additionally to my mates. Many thanks; from everyone of us.

 27. A lot of thanks for each of your efforts on this website. My aunt really loves making time for internet research and it is easy to see why. Most of us hear all about the compelling way you give great strategies via your web blog and as well as welcome contribution from people on the situation plus our daughter has always been learning a great deal. Take advantage of the remaining portion of the new year. You are always carrying out a first class job.

 28. I want to show my love for your kind-heartedness in support of individuals who require assistance with that situation. Your very own commitment to passing the solution along has been exceptionally advantageous and has always allowed those like me to reach their goals. This useful hints and tips indicates much to me and much more to my office workers. Warm regards; from all of us.

 29. I would like to express thanks to you for rescuing me from this type of setting. Just after surfing through the the net and meeting concepts that were not powerful, I was thinking my life was well over. Being alive without the presence of answers to the issues you have solved through your guide is a critical case, and those that would have adversely affected my entire career if I had not encountered your web site. That ability and kindness in taking care of a lot of stuff was crucial. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t discovered such a solution like this. I am able to at this moment look ahead to my future. Thanks so much for your high quality and sensible help. I will not be reluctant to propose your site to any person who needs support on this matter.

 30. I precisely wanted to thank you so much all over again. I am not sure what I could possibly have done without the entire tactics revealed by you concerning such a topic. This was a real intimidating condition in my view, however , noticing the very expert mode you handled the issue took me to cry for gladness. I am just grateful for your advice and in addition hope that you comprehend what a powerful job you are always accomplishing training men and women all through a site. I am sure you’ve never come across any of us.

 31. Thank you so much for giving everyone an extraordinarily special chance to read from this blog. It is always very terrific and also stuffed with a great time for me and my office colleagues to visit your blog no less than three times every week to read the new tips you have. And lastly, we’re usually impressed with the sensational techniques you serve. Selected 1 facts in this article are in reality the most effective we have all had.

 32. I want to express some thanks to you for rescuing me from this particular trouble. Because of checking through the world-wide-web and coming across notions which were not beneficial, I thought my entire life was over. Being alive devoid of the strategies to the difficulties you’ve solved through the write-up is a crucial case, and the ones that might have adversely affected my entire career if I hadn’t come across your blog. Your personal training and kindness in controlling all areas was priceless. I’m not sure what I would have done if I had not come across such a stuff like this. I’m able to at this moment relish my future. Thanks for your time very much for this skilled and effective help. I won’t be reluctant to refer your web blog to any person who should have counselling on this issue.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *