fbpx

Ik ervaar zelf dat in mijn tuin zijn en omgeven zijn door groen, tijdens vakanties, een stukje fietsen goed is voor mijn mentale gezondheid. Even weg van prikkels en al mijn lijstjes, want ik ben een lijstjes mens. Een lijstje voor dit, een lijstje voor dat, maar in de tuin ben ik al mijn lijstjes vergeten. 


Nu is er door de universiteit van Wageningen en het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel) onderzocht en en geconcludeerd dat een groene tuin hebben zorgt voor 10% minder last op hartziekten, 15% minder beroertes of hersenbloedingen en zelfs 20% minder besmettelijke darmziekten. Of hem dat zit in het uitzicht op groen of dat je met een tuin meer beweegt weten ze nog niet, maar voor iedereen een reden om die tegels eruit te wippen en meer groen te planten.
Hoe klein je tuin ook is, je kan er verbazingwekkend veel groen in kwijt en al dat groen is dus goed voor jezelf en de rest van je gezin, maar ook voor de beestjes die we oh zo hard nodig hebben in deze verstedelijking van ons land.

Het geluk en onbezorgde gevoel dat ik ervaar in de tuin, gun ik iedereen en dat is ook de reden dat ik mijn focus ga leggen op het ontwerpen van tuinen. Tuinen die aansluiten bij het klimaat van nu, gericht op het aantrekken van veel beestjes om de biodiversiteit te vergroten. Natuurlijke tuinen met veel groen, maar waar tegelijkertijd ook veel ruimte is om te leven en te beleven in de tuin, want ik vind dat dat kan! Tuurlijk heb ik een relatief grote tuin (150m2). In een tuin van 50m2 kan je alsnog zitten/eten, spelen, eten uit de tuin en genieten van heel veel groen! Een moestuin is natuurlijk een mogelijkheid, maar zeker geen must. Ik zal alleen ik niet zijn als ik niet zou kiezen voor een appelboom als er dan toch plek is voor een boompje. Dat is een boompje, verkrijgbaar in allerlei maten, met prachtige bloesem in het voorjaar en in het najaar pluk je gewoon je eigen appeltjes (of je plukt ze niet en laat ze voor de vogeltjes hangen).

Wat is nou mijn doel met deze blog? Ik wil je laten nadenken over wat jij nou voor tuin hebt? Heb jij al een groene oase, een tuin waar je graag vertoeft in de zomermaanden, of heb je een bakplaat met stenen achter je huis liggen waar je eigenlijk geen gezelligheid in weet te krijgen? Het najaar is het moment van het jaar om daar over na te denken en actie te ondernemen. De grond is nog warm van de zomer, je krijgt gratis water uit de lucht in deze maanden, dus planten en bomen kunnen zich volledig focussen op wortelen en settelen. Op die manier zijn ze gezond en ready in het voorjaar om zich dan te focussen op het maken van blad, bloesem en vruchten. Bovendien zijn ze dan sterk genoeg om eventuele hittegolven te overleven. Dat is niet zo wanneer je ze net in het voorjaar geplant hebt. 

Wil jij een moestuintje volgende zomer, dan is het nu ook het moment om daarmee te starten. Een goede bodem is het belangrijkste voor een succesvolle oogst, dus zoek nu je plekje in de tuin waar je wilt moestuinieren en maak de bodem klaar voor het voorjaar. Wil je in de winter juist je moestuintje nog vullen, dan kun je nog knoflook en uien uitplanten, maar ik plant ook nog bietjes en boerenkool uit. Het najaar is relatief zacht, dus dat kan zeker nog wel! 

Oh en vergeet de bloembollen komende maanden niet in de grond te stoppen, zodat jij al vroeg in het voorjaar kan genieten van de eerste bloempjes. Daar maak je de bijtje ook blij mee! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top