fbpx

Wat een leuke reacties op mijn eerste tuinblog! Ik zou al graag een interieurblog schrijven, maar dit seizoen zit zo boordevol tuintaakjes dat ik toch nog wat over de moestuin wil schrijven. Je krijgt toch echt lentekriebels als de zon schijnt! Verschillende planten staan al in de bloei en ik verwacht dat de knoppen van de tulpen deze week open gaan! Daarna is het wachten op de de Alliumbollen die de lucht inschieten.
Denk je nu, ai had ik ook maar in het najaar van die leuke bollen in de grond gestopt, blijf dan de blog lezen want ik zal regelmatig tips geven over wanneer je wat kan doen.

Potten & (kweek)bakken
In die leuke reacties kreeg ik veel te horen dat mensen in potten of bakken willen beginnen. Ik wil daar wel even bij stilstaan. De eerste jaren dat ik begon met moestuinieren, deed ik dat in potten, bakken en speciekuipen op een dakterras in hartje ‘s-Hertogenbosch. Het is de ideale manier om te beginnen en enthousiast te worden! (ik wou zeggen moestuinvirus te pakken te krijgen, maar dat woord is toch wat gevoeliger geworden dit jaar).
Wat kan je nu al in je potten en bakken zaaien?
-Rucola; ja daar is hij weer. Het is gewoon een makkelijke groeier en je hebt er veel plezier van 
-Veldsla
-Radijsjes
-Spinazie; is juist in het voor- en najaar geschikt want in de zomer schiet hij snel door 
-Tuinbonen; maak een rekje van stokken waar ze tegenaan kunnen groeien
-Kapucijners; maak een rekje van stokken waar ze tegenaan kunnen groeien 
-Sugarsnaps; maak een rekje van stokken waar ze tegenaan kunnen groeien 

Zet ook nog gauw wat aardbeienplantjes in de tuin/ potten dan geniet je dit voorjaar nog van lekkere aardbeien! Ik heb ze in de moestuinbakken staan, onder de bramen en frambozen en in hangpotjes en de bloemenborder. Ik had er al 18, maar nu zijn het er wel 30 dankzij buurman Paul, thanks! 

Tipi van wilgentakken
Nu ik toch de ene buurman bedank, wil ik nog een andere buurman bedanken. Buurman Bart heeft mooie wilgenbomen in zijn tuin en toen hij die onlangs snoeide heb ik wilgentakken mogen meenemen. Ik heb er een natuurlijke tipi van gemaakt, waar de tuinbonen, kapucijners en de sugersnaps tegenaan gaan groeien. In het midden komen bloemen. Ik twijfel nog tussen Goudsbloemen of Cosmea. Er omheen komt Oost-Indische kers, want bonen zijn gevoelig voor luizen en deze bloemen lokken de luizen bij de bonen vandaan.

Vallen en opstaan 
Ik doe dit nu al zo’n dikke 10 jaar en nog mislukt er elk jaar wel iets. Dit jaar heb ik een strakke planning wanneer ik wat en waar kan zaaien. In de kas heb ik weken geleden venkel, paksoi en bietjes gezaaid, maar net als in het najaar worden de kleine kiemplantjes opgegeten. Ik vermoed slakken, rupsen of muisjes, want vogels komen niet in een dichte kas. 
Ik heb deze groenten dus opnieuw gezaaid, maar dit keer in mijn zaaitrays op de werkbank. Wanneer ze groter zijn zal ik ze opnieuw in de kas in de grond zetten in de hoop dat ze dan niet meer aantrekkelijk zijn voor de slakken etc. 
Elk jaar zal er wel iets mislukken, maar daar leer je van en dan doe je het het jaar erop anders, beter. 


Tomaten
Tomaten zijn de meest geliefde groenten voor de fanatieke moestuinierder. Zo ook dus voor mij. Vorig jaar was mijn opbrengst minder groot dan het jaar ervoor, maar opnieuw kon ik aardig wat tomatensauzen maken. Ik ben vorig jaar zelfs begonnen met wecken om plek in de diepvries te besparen. Tomaten hebben een lange aanloop. Ik heb ze begin maart, onder het genot van een chocoladetaartje met mijn opzichter, binnen in bakken gezaaid.


Vorige week heb ik ze overgepot, zodat ze ieder hun eigen potje hebben. Na weken van volle vensterbanken (ik heb binnen ook pepers, paprika’s en aubergine staan) zijn ze deze week verplaatst naar de kas. Zolang het niet vriest redden ze dat wel en ze worden sterk van de temperatuurschommelingen. Overdag wordt het al 25 graden in de kas en ‘s nachts daalt dat flink. Wanneer de weersvoorspelling aangeeft dat het gaat vriezen gaan ze naar binnen. 

Wil jij nog tomaten zaaien, dan kan dat tot half april! Superleuk en het kan ook in flinke potten! Aandachtspunten voor tomaten in potten zijn: a) wanneer het een hele week regent, zet ze dan onder een afdak en b) wanneer het in de zomer heel warm en droog is, niet vergeten om ze juist water te geven. Potten drogen sneller uit. Geef water bij de grond en niet over de plant om te voorkomen dat ze schimmelziekte krijgen.

Voor de liefhebber heb ik nog plantjes van de tuinbonen, kapucijners en wat uien over, dus mocht je in de buurt wonen en geïnteresseerd zijn, stuur mij dan een berichtje via social media

21 thoughts on “Zaaien, zaaien, zaaien

  1. Компания «Экобур» — ваш надежный партнёр в бурении скважин на воду. Если вам нужна скважина под воду, то обращение к нам — лучший выбор. Мы придаем внимание о вашем доступе к незагрязненной и качественной воде и предлагаем самый высокий уровень сервиса. Бурение — наша специализация, и мы делаем это профессионально и эффективно. Благодаря нашему опыту и квалификации вы получите надёжные результаты. Мы работаем с разными видами скважин, включая скважины для воды. Наша цель — обеспечить вас доступной и качественной водой, независимо от особенностей вашего участка. Мы понимаем, что качественное бурение скважин не всегда связано с высокими затратами. Мы гордимся тем, что предлагаем нашим клиентам доступные цены при сохранении высокого качества услуг. Вам не придётся переплачивать за чистую воду — мы предлагаем самые лучшие решения для вашего бюджета.

    Фирма «Экобур» всегда учитывает индивидуальные нужды клиентов. Мы внимательно относимся к особенностям каждой задачи и предлагаем лучшие решения, ориентируясь на ваши потребности. Если у вас возникнут вопросы или вам потребуется дополнительная информация о наших услугах, посетите наш официальный сайт ekabur.ru. Там вы найдёте полезную информацию и сможете связаться с нашей командой, чтобы получить ответы на все интересующие вас вопросы. Мы всегда рады помочь вам обеспечить себя качественной водой с помощью бурения скважин. С нами вы можете быть уверены в верности и компетентности!

  2. The unique formula of Serolean is designed not just for those seeking weight management solutions, but also for individuals looking to improve their sleep quality, energy levels, and mental clarity.

  3. Purchasing a mattress online Best Mattress has become increasingly popular, and for good reason. The convenience of being able to research, compare and order a mattress from the comfort of your home cannot be overstated.

  4. Hostinger is a professional website Best Web Hosting hosting platform with all the right features. It has a limited basic plan that’s perfect for small or single-employee businesses looking for quality service for less. Customer support is friendly and available at all hours to help you when problems arise.

  5. Melin Dizayn ile çalışmak harikaydı. Standımızı tam zamanında teslim ettiler ve hiçbir aksaklık yaşamadık. Kesinlikle tekrar çalışmak isteriz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top