Ijsheiligen
April loopt op zijn eind en dat betekent dat ijsheiligen dichterbij komt. Ijsheiligen is voor de tuinierder een belangrijk moment, want vanaf dan (half mei) is de kans op (nacht)vorst nihil en kunnen alle plantjes naar buiten.
Op dit moment heb ik meer planten en bloemen gezaaid dan vorige jaren, maar kan ik ze nog niet ‘s nachts in de kas laten staan, omdat de temperaturen soms toch nog onder nul komen. Normaal zou ik ze dagelijks ‘s avonds naar binnen brengen, maar het zijn er gewoon teveel. De kamer met het meeste licht is de slaapkamer dus dat is al weken onze eigen kwekerij.
Een nadeel van planten in huis houden is dat je ze dan teveel verwend, de temperatuurschommelingen buiten of in een koude kas maakt ze sterker. Binnen krijgen ze te weinig licht, dus ze worden lang en slungelig ipv sterk en stevig. Ik ga dit weekend dus alsnog de gok wagen. Ik ga ze in de kas laten overnachten.
Nieuwsgierig wat ik al voorgezaaid heb?
Groenten:
– Venkel
– Paksoi
– Spruiten
– Bietjes
– Bleekselderij
– Tomaten
– Pepers
– Paprika
– Aubergine
Onlangs zaaide ik ook:
– Komkommers
– Courgette
– Pompoen
Bloemen:
– Afrikaantjes
– Goudsbloemen
– Oost-Indische kers
– Kleine lupine
– Amarant
– Cosmea
Ook de dahlia’s heb ik al in potten met aarde gezet om ze een voorsprong te geven en daardoor eerder van bloemen te kunnen genieten. Let op, deze bloemen kunnen absoluut niet tegen kou, dus ze moeten bij vorst ook naar binnen.
Plantjes kopen
Paprika’s en pepers krijg ik zelden sterk genoeg opgekweekt en zoals ik eerder al schreef mislukt er altijd wat, dus ik ga graag half mei langs de kweker. Ben je dus te laat begonnen, is er iets mislukt of raak je door de blog toch geïnspireerd om groenten te verbouwen dit jaar, je kan altijd nog langs een kweker. Normaliter ging ik naar de geraniummarkt in ‘s-Hertogenbosch op Hemelvaart, daar staat voor de Etos altijd een biologische kraam met alle groenten, sla en fruit planten die je maar kunt bedenken. Vorig jaar ging ik door corona noodgedwongen naar tuinbouwbedrijf van der Heijden in Den Dungen. Prachtige omgeving en je kan er bij de poort adhv een lijstje allerlei groenten plantjes afhalen. Mochten mijn paprika’s en aubergines niet sterk genoeg zijn, dan ga ik daar inkopen.
Wat kan je nu nog zaaien?
– Komkommer: let goed op het ras, want sommige zijn geschikt voor buiten, anderen voor in de kas.
– Courgette: is een snelle groeier en 1 plant geeft je al gauw 20 courgettes, dus ideaal voor de beginner
– Mais
– Diverse slasoorten: pluksla, kropsla etc
– Rucola
– Radijsjes: in een paar weken heb je al oogst
– Prei
– Zomerwortel
– Bonen: sperziebonen en snijbonen klimmen heel hoog dus denk aan een constructie. In een pot worden ze niet zo hoog, maar heb je wel echt een flinke oogst.
– Alle kolen voor einde zomer en najaar, denk aan bietjes, pastinaak, broccoli, koolrabi en knolselderij.
-Middel- & late aardappelen poten: mijn vroege aardappelen groeien goed in de potten en ik heb late aardappelen in zakken gepoot. Wanneer het loof boven de grond uitsteekt vul ik de zakken bij met potgrond tot de zakken vol zitten.
Houd komkommer, courgette, mais en de bonen binnen tot ijsheiligen, de rest kan buiten gezaaid worden.
Kruiden
In een tuin zijn kruiden altijd mooi en handig. Zelfs in een bloementuin passen sommige kruiden prachtig en kruiden zijn in potten heel goed te doen. Kruiden als rozemarijn, tijm, oregano en salie zijn winterhard, maar kruiden als peterselie, koriander, basilicum houden van de warmte. Kruidenplantjes uit de supermarkt verwelken heel snel, maar in de tuin heb je daar geen last van.
Kies ook eens voor knoflookbieslook, citroentijm, citroenverbena als aparte soorten.
Ik maak er regelmatig kruidenboter van. Je snijd alles klein, boter en grof zeezout door elkaar mengen en je rolt er in vershoudfolie of bakpapier een mooie rol van. Dit jaar ga ik het in een ijsblokjesbakjes proberen in te vriezen, zodat ik in de winter ook kan genieten van heerlijke kruidenboter.
Kruid er je BBQ vlees of vis mee of top je salade ermee af en uiteraard gaan deze kruiden in aug/sept in de tomatensauzen die dan gemaakt worden. Onlangs heb ik alles gesnoeid en de verhoogde bak zomerklaar gemaakt met nieuwe cacaodoppen.
Fruit
Het makkelijkste om te hebben, na kruiden, zijn fruitstruiken en bomen. In mijn tuin heb ik naast aardbeien, bramen, gele herfst frambozen, rode besjes, blauwe bessen, vijgen, 2 appelbomen, een perenboom, een nectarineboompje en een walnoot ( geeft pas over een paar jaar noten). Je hebt er bijna geen omkijken naar. Soms moet je ze beschermen tegen vogels, want die zijn er ook dol op, maar dat is afhankelijk van de plek. Je snoeit ze in het na- of voorjaar afhankelijk van de plant en verder oogst je volop. Zeker de aardbeien, frambozen en bramen raad ik aan voor de beginner. Ik maak er jam of ijs van als ik veel oogst heb en verder is elke dag een bakje fruit niet vervelend toch in de zomer. Bovendien geniet je in het voorjaar van prachtige bloesems.
Kortom, je kunt nog onwijs veel zaaien / inkopen en deze zomer van eigen groenten en fruit genieten.