fbpx
Moestuin

Oogsten & genieten

We vergeten het nog wel eens, maar het is uiteraard ook belangrijk om van de moestuin te genieten. Ik merk nog wel eens dat ik zo bezig ben met het plannen en verzorgen van alle planten gericht op zoveel mogelijk oogst krijgen, dat ik vergeet te genieten als het eenmaal zover is. Dit jaar is in meerdere opzichten een bijzonder jaar. Het voorjaar was niet zoals we de afgelopen jaren zagen. Het was koud en nat en die trend is de hele zomer doorgetrokken. Dat heeft nogal wat invloed gehad op planten en oogst, maar ook dat hoort bij moestuinieren. Het is de ultieme plek om te leren los te laten. Ik ben daar niet zo goed in, maar de natuur is de baas en bepaalt. 

Daarnaast ben ik moeder geworden ( over leren loslaten gesproken 馃槈 ) op het moment dat de moestuin op zijn hoogtepunt is en dus is het dit jaar een uitdaging om te genieten van de oogst en er iets lekkers mee te maken. Het zou zonde zijn als we het niet zouden opeten, toch? Tussen de slaapjes, voedingen en het herstel door probeer ik dus met behulp van Caspar te oogsten en te koken. Ik neem jullie mee in onze tuin en keuken en wie weet kan ik jullie inspireren om ook iets lekkers te maken van jullie oogst of volgend jaar ook eens een moestuin te starten.

Ingemaakte komkommer
Ik kan het vaak niet laten om veel komkommerplanten te zetten en ik heb dan ook komkommers in overvloed waar familie en vrienden van meegenieten. Dit jaar maakte ik voor het eerst ingemaakte komkommers. Lekker bij de nasi. Ik deed dit met een recept van Uitpaulineskeuken en dan de versie met peper. 1 peper uit de tuin voor drie potjes was meer dan genoeg! Zelfs Caspar die toch wel van pittig houdt moest even een slokje drinken na het proeven ervan.聽
Uiteraard gingen veel komkommers in salades en zo losse plakjes in een schaaltje doen het altijd goed.聽

Tomatenpassata
Tomaten zijn wel een van de belangrijkste gewassen voor een moestuinierder. Sommigen verbouwen wel 20 of meer verschillende soorten in een jaar. Ik doe het dan nog beschaafd met 3 soorten. De vierde soort kwam niet op met zaaien dus dat was jammer, maar volgend jaar ga ik het dus weer proberen. Ik heb (ze staan er nog) wel 12 planten staan dus genoeg om heel wat sauzen, salades en soepen te maken. 

Ik vond vorig jaar een passata recept van mme zsazsa en hiermee kan je van alles maken. Het is de basis voor pastasaus, maar met wat bouillon erbij is het ook een heerlijke basis voor soep en we gebruiken het zelfs als basissaus voor op de pizza. Om ruimte in de vriezer te besparen ben ik vorig jaar ook begonnen met wecken. Lekker oldskool! Ik heb al twee batches kunnen maken en ik verwacht nog wel een paar kilo tomaten te kunnen oogsten. We eten dus deze winter nog pasta van onze eigen oogst. 

Verder worden tomaten uitgedeeld, op de boterham gedaan met kaas, peper, zout en mayonaise en in salades. Kortom, tomaten zijn echt zo veelzijdig! Probeer volgend jaar ook eens een aparte soort. Ze zijn er in allerlei kleuren en maten! 

Vijgenjam & Vijgen-noten repen
Ik heb een vijgenstruik en die is zo gelukkig op de plek waar hij staat dat hij onwijs veel vruchten geeft. Met onwijs veel, bedoel ik bakken vol. Vorig jaar wist ik niet goed wat ik met vijgen kon maken. Deze winter zocht ik dus gericht naar recepten met vijgen. Mijn man vindt ze niet zo lekker dus we eten af en toe een salade met vijgen, ik maakte er noten-vijgen repen van en jam. De jam vind ik vooral leuk omdat we ook in de wintermaanden nog van deze jam kunnen genieten. Ik vond zelfs een brownie recept waar vijgenjam in gaat dus die ga ik deze herfst maken. Een makkelijk jam recept vond ik opnieuw bij Uitpaulineskeuken.

We blijven nog even genieten van deze oogst en de pepers, aubergine, courgette, paprika鈥檚, frambozen en appels blijven ook nog komen, dus wie weet dat ik nog sambal, appelmoes, appeltaart en frambozenijs kan maken.聽

Om in het najaar te blijven oogsten heb ik in juli spruiten, bieten, venkel, bleekselderij en boerenkool in een vrijgekomen bak gezet. Ik zaaide nog broccoli, bieten en pastinaak om in de kas te zetten wanneer de tomaten eruit gaan, maar de broccoli is aangevreten en de pastinaak kwam niet op. De bieten staan inmiddels in de kas op de plek van de komkommers. Ik geef niet op, dus ik heb alsnog wat groenten gezaaid: paksoi, bosui, pompoen (gokje om ze in de kas te verbouwen want buiten lukt me al 2 je niet), en ik wil straks ter plekke nog parijse worteltjes, sla en pastinaak zaaien. Je kan nog wat zaaien voor dit najaar, maar wacht er echt niet lang meer mee!

Knoflook
Herinnering: rond 10 oktober gaan de knoflooktenen de grond in dus zoek alvast een mooi soort uit of gebruik biologische bollen uit de supermarkt.

Bloembollen
Ik ga ook in oktober aan de slag met bloembollen voor het voorjaar. Hier volgt nog een blog over, want als je de bloempjes in het voorjaar omhoog ziet komen is dat echt genieten. Je wilt dan echt niet denken: had ik in het najaar maar..

Ik heb bijzondere tulpen besteld, narcissen, krokussen, muscari en fritillaria. Ze komen half oktober, dus dat geeft jullie tijd om ook bollen in te slaan voor de volgende blog. Ik ben benieuwd welke jullie kiezen.


One Comment

 1. 讛讙注转 诇诪拽讜诐 讛谞讻讜谉. 讻讗谉 转诪爪讗 诪讗讙专 注爪讜诐 砖诇 砖专讜转讬
  诇讬讜讜讬 讘讬专讜砖诇讬诐 讜讛住讘讬讘讛 讛诪讜爪注讬诐 诪诪砖专讚讬 讛诇讬讜讜讬 讛讟讜讘讬诐 讘讬讜转专 讘讬专讜砖诇讬诐.

  讘住讬讻讜诐 讚讘专, 谞注专讜转 诇讬讜讜讬 讘转诇 讗讘讬讘
  讛谉 讘讛讞诇讟 讛讘砖讜专讛 讛诪砖诪讞转 讜讛砖讜讜讛 讘讬讜转专, 讻讗谉
  转诪爪讗讜 讗转 诪讻诇讜诇 讛谞砖讬诐 讛砖讜讜转 讜讛讗讬讻讜转讬讜转
  讜讻诇 讝讗转 诇讗讞专 砖讛谉 谞讘讚拽讜 讜讗讜诪转讜 注诇 驻讬 讻诇
  诪讛 砖谞讚专砖. 讞砖讜讘 诇讛讬诪谞注 诪讛转注诇诪讜转 诪讛诇讞抓,
  砖讻谉 讛讜讗 注砖讜讬 诇讛砖驻讬注 诇专注讛 注诇 讘专讬讗讜转谞讜 讜诇讛讜讘讬诇 诇讛转驻转讞讜转 砖诇 诪讞诇讜转 拽砖讜转 讬讜转专, 诇专讘讜转 谞讚讜讚讬 砖讬谞讛 讜诪讞诇讜转 诇讘.
  诪讞诇讜转 诪讘讜讙专讬诐 讻讙讜谉 讬转专 诇讞抓
  讚诐, 讻讜诇住讟专讜诇 讙讘讜讛, 注爪讬专讜转, 转讜诇注讬诐.
  诐, 诇讟讬驻讜诇 讘诪讙讜讜谉 诪讞诇讜转 讬诇讚讬诐 讻讙讜谉
  砖讬注讜诇, 谞讝诇转, 讚诇拽讜转 讗讜讝谞讬讬诐, 讚诇拽转 讙专讜谉, 转讜诇注讬诐.
  专 注讬谞转 讻讛谉, 驻住讬讻讜诇讜讙讬转 拽诇讬谞讬转 诪讜诪讞讬转, 讘注诇转 谞讬住讬讜谉 专讘 讘讟讬驻讜诇 驻住讬讻讜转专驻讜讬讟讬 讘诪讘讜讙专讬诐, 诪砖诇讘转 讘驻住讬讻讜转专驻讬讛 诪住驻专
  讙讬砖讜转, 讻讙讜谉: 讛讙讬砖讛 讛驻住讬讻讜讚讬谞诪讬转 讜讛讙讬砖讛
  讛拽讜讙谞讬讟讬讘讬转-讛转谞讛讙讜转讬转, 讜讻谉
  讻诇讬诐 讻讙讜谉 讛讬驻谞讜讝讛, 诪讚讬讟爪讬讛 EMDR 讜- CBT.
  讬讜讗讘 讘注诇 谞讬住讬讜谉 诪砖谞转 2001, 注诐 诪住驻专 专讘 砖诇 诪讟讜驻诇讬诐.
  诪讙讜讜谉 专讞讘 砖诇 谞砖讬诐: 诪谞砖讬诐
  爪注讬专讜转 讜专讝讜转 讜注讚 诇谞砖讬诐 讘讜讙专讜转 讜住拽住讬讜转 注诐 谞讬住讬讜谉 专讘 讘转讞讜诐.

  讛诪讻讜谉 讛讗讜专讟讜驻讚讬 讘专讝讬诇讬 诇讛讘 诪爪讬注讛 诇讻诐 诪讙讜讜谉 专讞讘 砖诇 讟讬驻讜诇讬诐 讜讗讘讬讝专讬诐 诪转拽讚诪讬诐 讘谞讜砖讗 讛讗讜专转讜驻讚讬讛, 讛讻谞住讜 诇讗转专 诇诪讬讚注 谞讜住祝!
  讗讬讬诇讜谉 诪讝专讜谞讬诐 诪爪讬注讛 诇讻诐 诪讙讜讜谉
  专讞讘 砖诇 诪讝专讜谞讬诐 讗讜专转讜驻讚讬讬诐 注诇 驻诐讬 转讜专转 讛讗讜住讟讗讜驻转讬讛, 讛讻谞住讜 诇讗转专 诇诪讬讚注 谞讜住祝 讜诇拽讟诇讜讙!

  注讬住讜讬 诪驻谞拽 讘谞转谞讬讛/讛砖专讜谉 讬讻讜诇 诇讛讬谞转谉 诇讻诐 注诇 讬讚讬 诪注住讛 讙讘专 讗讜 诪注住讛 讗讬砖讛.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.