fbpx

Ijsheiligen is al even voorbij en alle plantjes kunnen dus buiten staan in potten of in de volle grond. Ik ben in de tussentijd flink ziek geweest, maar ik heb gelukkig hulp gehad van anderen, want dit moment van het seizoen bepaalt toch wel hoeveel oogst je hebt in juli, aug en sept. Ik heb zoveel voorwerk gedaan, dat mocht natuurlijk niet verloren gaan. Mijn dank gaat uit naar Ellen, mijn ouders en mijn allerliefste man.

Inmiddels staan de tomaten, pepers, paprika’s, aubergines en komkommers in de kas. De venkels uit de kas heb ik verplaatst naar buiten, we hebben volop van de spinazie gegeten en de eerste vroege aardappeltjes zijn geoogst. Ook de sla ligt standaard met bakken vol in de koelkast. Het wordt verwerkt in salades of op de boterham of wordt meegegeven aan ouders. 

Tomaat
Ik heb dit jaar 3 soorten tomaten. Ik wilde er 4, maar die 4e kwam niet op uit de zaadjes. 
Ik heb een romatomaat, een vleestomaat en een cherrytomaat. En die cherrytomaat zou echt overheerlijk moeten zijn, dus ik ben razend benieuwd. 
Ik heb 9 tomatenplanten in de kas en 3 buiten. De zomers zijn afgelopen jaren zo warm en droog dat ik het dit jaar ook buiten wil proberen. Belangrijk dat je de uitlopers in de oksels van de plant eruit haalt, dat noemen ze dieven (zie foto’s). Deze takjes halen energie weg uit de plant die het beter kan investeren in de vrucht en deze takken zorgen ervoor dat de plant te vol wordt. Je wilt liever een lange slanke plant waar de wind goed doorheen kan waaien om schimmels te voorkomen. Geef tomaten altijd water bij de grond en niet over het blad om diezelfde schimmels te voorkomen en bouw het water geven af. Wanneer je het water geven afbouwt moet de plant dieper wortelen op zoek naar water en dat maakt de plant sterker. Jij kan dan in juli of aug lekker op vakantie zonder dat de buurvrouw om de zoveel dagen langs hoeft te komen om water te geven. Verbouw je tomaten in de kas, tik ze dan elke dag 2x aan zodat de bloempjes bestuiven. Er komen te weinig beestjes in de kas en tomaten zijn zelfbestuivers dus op die manier worden je bloempjes goed bestoven. 
Ik heb tomaten jaren in potten gekweekt met ook mooie oogsten dus dat kan zeker! Vergeet dan niet om regelmatig water te geven, want potten drogen snel uit. 

Aubergine 
Aubergine is een veeleisende plant. Het wil graag veel voeding, vocht en warmte. Toch kan je dit heel goed verbouwen in een pot. Beter in een pot zelfs dan in de grond, maar vergeet niet te voeden en te bewateren. Ik heb er 3 in de kas in de volle grond staan en ik heb er 2 in een pot gezet. Ik wil toch het verschil eens ervaren. 

Komkommer
Ik heb 6 komkommers in de kas en die gingen vorig jaar geweldig. Let wel als je komkommers wilt verbouwen moet je goed kijken naar het soort. Je hebt komkommers voor de kasteelt en voor de buitenteelt. Bij de buitenteelt heb je vaak een kleinere komkommersoort en soms hebben ze stekeltjes, heel grappig. Ook komkommers zijn gevoelig voor ziekten als meeldauw
(dan slaan de bladeren wit uit door teveel vocht), maar als je water geeft aan de grond en oudere bladeren regelmatig wegknipt moet het goed komen. 

Courgette 
Ik wil het ook eens hebben over de courgette. Ben je een beginneling in de moestuin of heel ervaren, de courgette is een geliefde groente in de tuin. Het is een makkelijk te verbouwen groente met veel oogst. 1 plant kan wel 20 courgettes in een seizoen geven en je hebt ze in diverse kleuren en formaten. Je kunt vrienden, familie en buren vaak blij maken met courgette, omdat je het niet bij kunt houden om ze allemaal op te eten.  
Ik heb 1 gele en 1 groene plant staan, met “normale” courgettes, dus geen ronde bollen ofzo. De groene deed het vorig jaar beter dan de gele, maar ik wil ook wat kleur op mijn bord dus daarom ook de gele. Je kan deze nog zaaien en dan heb je tot de herfst nog oogst.

Ik zaai nog extra planten, zodat ik wanneer mijn planten alles gegeven hebben, ook ik nog tot de herfst courgette kan oogsten. Wil je dus een keer iets proberen, probeer courgette en in een grote pot of speciekuip kan het ook prima! Heb ik jaren gedaan.

Bonen
In een van de vorige blogs heb ik jullie mijn tipi van wilgentakken laten zien. Daar groeien de tuinbonen en kapucijners goed tegenaan. De bloempjes zijn ook prachtig! Mijn sugarsnaps willen niet echt dit jaar, dus heb ik er nog sperzieboontjes bijgezaaid, want die lukken altijd. 

Tuinbonen en kapucijners verbouw ik dit jaar voor het eerst. Ik wilde een keer wat anders op mijn bord. Vooralsnog gaat het goed, maar ik moet ze dagelijks controleren op zwarte bonenluis. Wanneer die eenmaal op je planten zitten dan is het over. Dus zie je die zitten, knip dan heel die tak weg om te voorkomen dat het overspringt. Mocht je een compostbak hebben, dan raad ik je aan die tak daar niet bij te gooien maar echt in de container af te voeren uit de tuin. 
Lieveheersbeestjes en nog liever de larven van de lieveheersbeestjes worden hier in de tuin met oooeee’s en aaa’s verwelkomt. De larven eten tot wel 120 luizen per dag. Wanneer ik ze ergens tegenkom verplaatst ik ze dus naar de planten waar mogelijk luizen op kunnen zitten. 

Wil je nog boontjes zaaien, dan kan dat! Sperziebonen of snijbonen gaat nog prima, let er wel op dat ze heel hoog klimmen, dus zorg voor een rekje.

Fruit
Ik heb ongeveer 28 aardbeienplantjes in de tuin. Sommige staan in de moestuin, anderen in de bloemenborder of onder de bramen en frambozen. Ik heb zelfs drie hangpotjes in een boom hangen. Je hebt twee soorten aardbeienplantjes. Plantjes die heel kort heel veel aardbeien geven en planten die verspreid over de zomer aardbeien blijven geven, maar wel een paar per keer. Ik heb een mix staan. Ik ben benieuwd hoe het gaat uitpakken! De planten zijn nog volop verkrijgbaar bij tuincentra, dus sla je slag als je nog wilt. Dit jaar zal de opbrengst nog iets kleiner zijn, maar volgend jaar kun je er volop van genieten. Het zijn vaste plantjes dus je kan ze lekker laten staan. Kan ook in bakken of potten voor in de kleinere tuin. 

De appelbomen hangen vol met kleine appeltjes. Ik moet de kleinste eruit gaan knippen, zodat de bomen energie genoeg hebben om de overige appels goed groot te laten worden. De perenboom heeft last gehad van een voorjaarsstorm op het moment dat hij in bloei stond dus veel bloempjes hebben het toen niet gered. Minder peren dus dit jaar. De nectarineboom heeft hetzelfde als de peer doorstaan, dus ook weinig nectarines dit jaar. De rode besjes lijken het zwaar te hebben, of de vogeltjes zijn mij telkens voor. Ook hebben ze te lijden gehad onder het zetten van de schutting. De schutting aan die kant staat eindelijk!

De vijgen, bramen en frambozen gaan wel als een malle. Dat wordt vijgenjam dit jaar en salades met vijgen, maar ook veel weggeven. De bramen en frambozen gaan altijd op. In de yoghurt, gewoon zo hop in de mond vanaf de plant of ik maak er ijs van. Soms simpel met wat melk/yoghurt in een vormpje of met de ijsmachine voor een echte bak roomijs. 

De frambozen gaan al jaren heel goed in onze tuin en woekert enorm. Ik heb dit jaar stekjes uit de grond gehaald en in potten gezet. Mogelijk zet ik de stekken in de groenstrook voor het huis. Kan iedereen meegenieten van heerlijke gele frambozen. 

Wat kan je nu nog zaaien?
Nou je kan nog heel veel zaaien. In de volgende tuinblog zal ik daar nog meer op ingaan, want we moeten niet vergeten dat we in het najaar ook groenten willen oogsten. Met een beetje mazzel eten we met kerst nog uit de tuin. 

Wil je op de korte termijn nog iets op je bord, zaai dan:
Radijs
Sla divers
Spinazie
Sperziebonen of snijbonen
Courgette
Komkommer ( let op de soort)
Bleekselderij
Tuinkers

Op de planning voor het najaar staan bij mij o.a.:
Spruiten
Bieten 
Pastinaak 
Venkel
Paksoi
Boerenkool
Pompoen ( staat nu al in de tuin)
Maar ook diverse slasoorten doen het goed tot ver in het najaar. 

We hopen dit jaar weer op dit soort plaatjes. Ik hoop dat jullie weer geïnspireerd zijn geraakt om de tuin in te gaan en wat te zaaien.

11 thoughts on “Wachten op de grote oogst!

  1. Your website is nothing short of outstanding! The level of detail and craftsmanship is truly commendable. Keep up the phenomenal work, and may your online presence continue to flourish and inspire.

  2. Статья помогла мне получить более полное представление о проблеме, которая рассматривается.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top